Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: powrót do wyboru działów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bronx
tak oto wygląda system panelu admina oparty o sesje:

admin.php:

1. <?php
  2. require_once(&#092;"loginy.php\");
  3.  
  4. $_SESSION['login'] = $_POST['login'];
  5. $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo'];
  6.  
  7. if( isset( $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] ) AND $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] == $_SESSION[ 'haslo' ] )
  8. {
  9. echo &#092;"zalogowany: wybor dzialow\";
  10. }
  11.  
  12. else
  13. {
  14. echo &#092;"nie zalogowany\";
  15. }
  16.  
  17. ?>

i dodaj_newsa.php:

1. <?php
  2. require_once(&#092;"loginy.php\");
  3.  
  4. if( isset( $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] ) AND $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] == $_SESSION[ 'haslo' ] )
  5. {
  6. echo &#092;"formularz do newsów<br><br><a href=admin.php>powrot do administracji</a>\";
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo &#092;"nie zalogowany\";
  11. }
  12.  
  13. ?>

no i chodzi teraz o to, że jak z pliku dodaj_newsa.php klikne w link do powrotu do administracji to zawsze jest NIEZALOGOWANY... mniej więcej wiem dlaczego tak jest ale nie mam pojęcia jak zrobić, żebym mógł z poszczególnych działów spowrotem wracać do strony z wyborem działów (admin.php)

pozdrawiam
ARJ
kod który podałeś jako pierwszy jest to skrypt logowania, do niego niepowinno się wracać. po zalogowaniu przez header jesteś przenoszony na stronkę na której dopiero jest wybór działów.
jot23
Coś mi się wydaje, że powinno być w linii 7 admin.php jeszcze

session_register('login');
session_register('haslo');

a przy wylogowywaniu session_unregister na obie zmienne albo lepiej session_destroy. Ja to podpinam pod klawisz 'wyloguj' strony oraz dla pewności pod zdarzenie 'onunload' w BODY
bronx
zrobiłem to tak

1. <?php
  2.  
  3. require_once(&#092;"loginy.php\");
  4.  
  5. $_SESSION['login'] = $_POST['login'];
  6. $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo'];
  7.  
  8. if( isset( $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] ) AND $users[ $_SESSION[ 'login' ] ] == $_SESSION[ 'haslo' ] )
  9. {
  10.  
  11. header(&#092;"Location: http://www.mojastrona.pl/admin.php\");
  12.  
  13. } 
  14.  
  15. else 
  16.  
  17. {
  18.  
  19. echo &#092;"niezalogowany\";
  20.  
  21. }
  22.  
  23. ?>

i dlaczego po podaniu dobrych danych nie przenosi mnie do pliku admin.php questionmark.gif?
eS...
Cytat(jot23 @ 2004-10-29 22:37:18)
Coś mi się wydaje, że powinno być w linii 7 admin.php jeszcze

session_register('login');
session_register('haslo');

a przy wylogowywaniu session_unregister na obie zmienne albo lepiej session_destroy. Ja to podpinam pod klawisz 'wyloguj' strony oraz dla pewności pod zdarzenie 'onunload' w BODY

a po co session_register skoro jest
  1. <?php
  2.  
  3. $_SESSION['login'] = $_POST['login'];
  4. $_SESSION['haslo'] = $_POST['haslo'];
  5.  
  6. ?>
ARJ
w lini 8 masz niepoprawną budąwę porównania. porównuje się login z sesji to loginu pobranego z bazy danych, tak samo z hasłem.
przykład masz tu:http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21...ndpost&p=131875
bronx
Cytat(ARJ @ 2004-10-31 11:32:23)
w lini 8 masz niepoprawną budąwę porównania. porównuje się login z sesji to loginu pobranego z bazy danych, tak samo z hasłem.
przykład masz tu:http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21...ndpost&p=131875

no sprawdze to i poprawie, ale to chyba nie jest powodem tego, ze nie przenosi mnie na strone admin.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.