Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaprojektowanie menu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Nivelis
Witam.

Usiłuję zaprojektować menu w tym stylu:
http://bankfotek.pl/image/1607963.jpeg

Na czym polega problem? Najłatwiej byłoby mi to zaprojektować w GIMPie dla szerokości 1920px, później pociąć i zakodować do HTML/CSS. Problemem w tym wypadku są mniejsze rozdzielczości. Jakimś rozwiązaniem byłoby przycięcie menu do 1024px a bokami puścić te mało znaczące "kreski". Niestety nie dość, że kiepsko to wygląda na widescreenie to ciężko mi się upchać z wszystkimi elementami na tak małej powierzchni. A wmoże to jakoś "narysować" w czymś rodzaju canvas/jquery ?

Jakieś pomysły? smile.gif
kamil4u
Menu jest bardzo ważnym elementem na stronie, lepiej zostawić je niezależne od JS. Ale może przygotuj 2 wersje, statyczne w rozdzielczości 1024px i dynamiczne dla ludzi z JS - tak można to wykonać w canvas.

Ew. można się bawić z CSS3, ale moim zdaniem będzie to przerost formy nad treścią.

Zastanów się też czy na pewno nie może zostać to w szerokości 1024px - naprawdę wygląda to tak źle?

Jeszcze inna wersja to przygotowanie menu pod różne rozdzielczości osobno i zastosowanie: Media Queries
Nivelis
Dzięki za szybką odpowiedź! No chyba nie ma wyjścia, przygotuję wersję pod 1024px i większe rozdzielczości przy pomocy Media Queries. Z Canvas na razie nie chcę się bawić bo nie znam tej technologii i jeśli to nie jest konieczne to nie mam czasu uczyć się jej specjalnie na potrzeby tego projektu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.