Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] sorotwanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dopelganger
Witam
jak posortować wyniki zwrócone z bazy w formie tablicy?

1. $sql = $db->query("SELECT * FROM tabela ORDER BY date LIMIT 5");
  2. $num = $sql->num_rows;
  3.  
  4.  
  5. for ($i=1;$i<=$num;$i++)
  6. {
  7. $row = $sql->fetch_assoc();
  8.  
  9. $rows[] = array(
  10. 'licznik'=>$i,
  11. 'label'=>$row["label"],
  12. 'data'=>strftime("%d %m",$row["date"])
  13. );
  14. }
  15.  
  16. return $rows;

próbowałem, ale nie działa:

1. sort($rows)
nospor
Nie sadzisz ze lepiej by bylo juz je posortowac na etapie pobierania z bazy? Do tego sluzy ORDER BY
dopelganger
Cytat(nospor @ 16.11.2013, 16:14:35 ) *
Nie sadzisz ze lepiej by bylo juz je posortowac na etapie pobierania z bazy? Do tego sluzy ORDER BY

właśnie nie, tylko nie wkleiłem całego zapytania SQL, (poprawiłem)
chodzi o to że pobieram 5 najnowszych newsów i te 5 musi być posortowane.

chyba że można w jakiś sposób posrtować już w zapytaniu SQL ostatnie 5 rekordów?questionmark.gif
nospor
No to zwykle pod zapytanie.
Zapytanie co masz teraz bedzie podzapytaniem dla glownego zapytania, ktore bedzie sortowac po czym ci sie tylko podoba
dopelganger
Cytat(nospor @ 16.11.2013, 16:20:45 ) *
No to zwykle pod zapytanie.
Zapytanie co masz teraz bedzie podzapytaniem dla glownego zapytania, ktore bedzie sortowac po czym ci sie tylko podoba

nie bardzo wiem jak to zapisać
glh
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz wyświetlić 5 ostatnich postów w kolejności od najmłodszego do najstarszego.
A próbowałeś ORDER BY date DESC ?
nospor
select * from (SELECT * FROM tabela ORDER BY date LIMIT 5) podsel order by podsel.POLE_PO_KTORYM_CHCESZ_SORTOWAC
tomxx
Na przyszłość polecam korzystać z phpMyAdmina. Wystarczyło wejść z jego poziomu do tej tabeli, posortować newsy, wpisać w "Liczba wierszy" 5 i już masz gotowy kod zapytania, który wklejasz do swojej aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.