Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie danych z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Monaco
Jesli mam cos takiego po przez zwykle zapytanie select*from xxx

A cos
B cos3
C cos
B cos1
B cos
A cos2
C cos2
A cos 3

i chcialbym żeby wysiwtlilo mi to tak:

A cos cos2 cos3
B cos3 cos1 cos
C cos cos2

Jak to mogę zrobić?
nospor
Jest to grupowanie danych. Tu o tym pisalem:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html
Monaco
A jesteś w stanie mi powiedzieć czy jest możliwość wyciągnięcia tak jak pisałem danych z zapytania SQL?
nospor
Po czasie w jakim odpisujesz oraz po pytaniu jakie zadajesz, widac, ze nie czytales tego co ci podalem. Na koncu masz EDIT, w ktorym jest dodane jak to zrobic bezposrednio w zapytaniu
Monaco
Sorrki faktycznie jest. Dzięki.
bpskiba
Mysql w przeciwieństwie do MSSQL nie ma funkcji do tabel przestawnych (pivot) więc w zapytaniu tego nie zrobisz. Niezbędne jest jeszcze php i nospor ładnie to opisał
nospor
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie smile.gif
bpskiba
Cytat(nospor @ 20.11.2013, 19:09:49 ) *
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie smile.gif

sork, nie przeczytałem w całości wątku i narobiłem zamieszania.
Oczywiście do rozwiązania problemu z tego wątku funkcja GROUP_CONCAT w zupełności wystarczy i jest prawidłowa.
Prawdą jest też, że nie ma w Mysql odpowiednika bardzo użytecznych funkcji takich jak PIVOT i UNPIVOT

http://technet.microsoft.com/pl-pl/library...sql.105%29.aspx

ale obecny wątek tego nie dotyczy i nie ma co nad tym dyskutować
mmmmmmm
Tylko że by default GROUP_CONCAT ma potężne ograniczenie - ilość znaków. Bodajże 512. Można się srogo przejechać.
nospor
Cytat
The result is truncated to the maximum length that is given by the group_concat_max_len system variable, which has a default value of 1024. The value can be set higher, although the effective maximum length of the return value is constrained by the value of max_allowed_packet.

Hehe, moja podswiadomosc mowila mi o tym juz od dawna, dlatego prawie zawsze uzywam odpowiedniego zapytania a potem grupowanie robie juz w php. Pewnie, bezpieczenie i rownie szybko smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.