A jesteś w stanie mi powiedzieć czy jest możliwość wyciągnięcia tak jak pisałem danych z zapytania SQL?
nospor
20.11.2013, 14:31:38
Po czasie w jakim odpisujesz oraz po pytaniu jakie zadajesz, widac, ze nie czytales tego co ci podalem. Na koncu masz EDIT, w ktorym jest dodane jak to zrobic bezposrednio w zapytaniu
Monaco
20.11.2013, 15:02:32
Sorrki faktycznie jest. Dzięki.
bpskiba
20.11.2013, 17:25:29
Mysql w przeciwieństwie do MSSQL nie ma funkcji do tabel przestawnych (pivot) więc w zapytaniu tego nie zrobisz. Niezbędne jest jeszcze php i nospor ładnie to opisał
nospor
20.11.2013, 19:09:49
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie
bpskiba
21.11.2013, 12:35:07
Cytat(nospor @ 20.11.2013, 19:09:49 )
Alez jest, GROUP_CONCAT, o czym rowniez w tamty arcie wspomnialem i Monaco to dojrzal jak napisal w poprzednim poscie
sork, nie przeczytałem w całości wątku i narobiłem zamieszania. Oczywiście do rozwiązania problemu z tego wątku funkcja GROUP_CONCAT w zupełności wystarczy i jest prawidłowa. Prawdą jest też, że nie ma w Mysql odpowiednika bardzo użytecznych funkcji takich jak PIVOT i UNPIVOT
ale obecny wątek tego nie dotyczy i nie ma co nad tym dyskutować
mmmmmmm
21.11.2013, 15:03:46
Tylko że by default GROUP_CONCAT ma potężne ograniczenie - ilość znaków. Bodajże 512. Można się srogo przejechać.
nospor
22.11.2013, 11:49:29
Cytat
The result is truncated to the maximum length that is given by the group_concat_max_len system variable, which has a default value of 1024. The value can be set higher, although the effective maximum length of the return value is constrained by the value of max_allowed_packet.
Hehe, moja podswiadomosc mowila mi o tym juz od dawna, dlatego prawie zawsze uzywam odpowiedniego zapytania a potem grupowanie robie juz w php. Pewnie, bezpieczenie i rownie szybko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.