Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyciaganie z bazy danych jakis danych i wyswietlanie na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
minister1234
Witam !

Potrzebuje pomocy przy pewnym projekcie. Mam w bazie danych tabele `users` gdzie znajduja się uzytkownicy i tam znajduje sie nick, haslo, dolary.

Ja chcę aby na stronie do zalogowanego usera wyświetlila sie jego ilosc dolarow.

Obecnie mam takie cus

1. $logix = $_POST['login'];
  2.  
  3. $user = (mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `nick`='".$logix."' LIMIT 1"));
  4.  
  5. while ($row = mysql_fetch_array($user))
  6. {
  7. echo $row['dolary'];
  8. }
  9.  
  10.  

No i nic mi się nie pojawia. Co robię źle ?
com
http://us2.php.net/mysql_fetch_array
Hesto
jeśli chcesz wyświetlać dane $row['nazwa_kolumny'] to nie używasz mysql_fetch_array tylko mysql_fetch_assoc . Jeśli chcesz użyć koniecznie mysql_fetch_array to wyświetlasz $row[numer_kolumny_w_mysql] czyli np.: $row[1]
nospor
mysql_fetch_array zwraca indeksy zarowno numeryczne jak i tekstowe wiec nie bredzcie panowie wink.gif

Zas do autora:
skoro ci nie wyswietla nic to albo nie znajduje rekordu albo masz blad bazy. Co konkretnie to mozesz latwo zdiagnozowac przy pomocy tego tematu
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
com
@up zgadzam się, użyłeś zwrotu panowie, a ja wcale nie prawiłem takich bredni jak kolega.. dałem link do manuala, ponieważ tam, są przykłady poprawnie skonstruowanych zapytań przy użyciu mysql_fetch_array(), ponadto skoro jest LIMIT 1 w zapytaniu to pętla while nie jest potrzeba bo zwróci jeden rekord...
Tak wgl to ten fragment '".$logix."' mi się coś nie podoba smile.gif
nospor
Wybacz, ale nie przychodzilo mi do glowy nic innego po co mogles dac linka do tej funkcji, skoro wszystko jest zapisane poprawnie smile.gif
com
ok, rozumiem... poprostu, to powinno po pierwsze być w przedszkolu, a po drugie skoro to nie działa tak jak ma to widać, że autor jescze sie uczy, wiec uznałem, że jak zajrzy do dokumentacji i przerobi przykłady z tamtąd to sam sobie poradzi również z tym... bo nad jego przypadkiem nie ma co debatować bo tak jak powiedziałeś, albo nie ma takiego rekordu albo ma błąd bazy... A skoro
pisze cos tak $user = (mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `nick`='".$logix."' LIMIT 1")); no to zajrzenie do dokumentacji nie zaszkodzi wink.gif albo tak jak już mówiłem dalej LIMIT a potem daje while...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.