Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne]Skrypt uruchomiony przez CRON nie chce zapisać do pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Userr
Kiedy uruchomię skrypt ręcznie wpisując jego adres w przeglądarce, to zapisuje on prawidłowo dane do pliku tekstowego. Kiedy jednak uruchomi go CRON, to skrypt nie zapisuje już danych do pliku.

Początkowo podejrzewałem ścieżki, ale próbowałem już wszystkie wariantów - ścieżek względnych, bezwzględnych, ze slashem i bez na początku. Nic nie pomagało, ostatecznie teraz mam tak to rozwiązane:

1. $this_directory = dirname( __FILE__ );
  2. include ($this_directory."/script_functions.php");
  3. $file = fopen($this_directory.'/file.txt', "r+");

Co może być przyczyną?

Skrypt uruchamiany jest w ten sposób:
Kod
10,15    18    *    *    *    /usr/local/bin/php /home/admin/domains/strona.pl/public_html/script.php

Czyli zostanie uruchomiony o 18:10 oraz 18:15. Czy da się jakoś zrobić, żeby to co ręcznie uruchomiony skrypt wyświetla na ekranie, zostało zapisane do pliku (chciałbym zobaczyć do którego momentu skrypt działa)? Próbowałem czegoś takiego, ale nie zadziałało (gdzie logfile.txt to plik utworzony przeze mnie):

Kod
10,15    18    *    *    *    /usr/local/bin/php /home/admin/domains/strona.pl/public_html/script.php >> /home/admin/domains/strona.pl/public_html/logfile.txt

NetBeans
Powiedz z jakiego użytkownika odpalany jest CRON i sprawdź czy ma on uprawnienia do działań na tych plikach.
Gość
Wywołanie tego skryptu ustawiłem w DirectAdmin, logując się jako administrator.

Jak mogę sprawdzić, czy CRON uprawnienia do działań na tych plikach?
Gość
Zmieniłem uprawnienia tych plików na rwxrwxrwx, ale nie pomogło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.