Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript][HTML]Szukam działającej blokady print screen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Poczatkujacy_Web
Witam wszystkich!

Poszukuje jakiegoś działającego sposobu na blokadę print screen strony www, szukałem w necie (http://www.kurshtml.edu.pl/skrypty/blokada.html) oraz na forum, ale nie znalazłem nic działającego ;/

z góry dziękuje za każdą pomoc !
markuz
W tych czasach warto szukać informacji po ang. - klik

Zablokować możesz klawisz, możesz także cały czas usuwać schowek użytkownika, albo przy naciśnięciu klawisza chować dany element strony itp. Ale to nie są rozwiązania działające w 100% ponieważ JavaScript da się zawsze obejść.

werdan
Nie wiem czy to jest realne.

mozesz sprobowac złapać event key:

1. $(document).keyup(function(e){
  2. if(e.keyCode == 44) return false;
  3. });

Jesli nie daje rady, to zamiast return false; sprobuj nadpisac userowi schowek. biggrin.gif
freemp3
Niestety nie ma możliwości zrobienia takiej blokady. Nawet jeśli zrobisz blokadę w JS, to zawsze można wyłączyć go w przeglądarce lub zmodyfikować przy pomocy np. firebug-a. Oprócz tego istnieje cała masa dodatków do przeglądarek umożliwiające zrobienie zrzutu ekranu lub wybranego fragmentu.
Ponad to w jaki sposób zablokujesz zewnętrzny program? Np. komunikator AQQ ma możliwość wysłania zdjęcia wybranego okna. Jednym słowem wszelkie próby zrobienia takiej blokady co najwyżej trochę utrudnią zrobienie zrzutu strony, ale nie uniemożliwią.
Poczatkujacy_Web
Mi chodzi jedynie o zablokowanie możliwości zrobienia zrzutu z przeglądarki, chcę jedynie utrudnić tą możliwość, bo że jej nie wykluczę całkowicie to wiem smile.gif

Jeśli macie sprawdzony sposób to podeślijcie linka, albo podzielcie się kodem smile.gif
markuz
Gdybyś jeszcze napisał do czego to rozwiązanie - może okaże się, że wcale nie jest potrzebne wink.gif

Dodaj akcję w JavaScript która po naciśnięciu jakiegokolwiek klawisza na stronie usuwa zawartość schowka. Kodu gotowego Ci nie podam - rusz głową!
viking
Daj sobie spokój. Podstawowe narzędzie wycinania z Windowsa nie potrzebuje żadnego prtscrn żeby zapisać obszar ekranu. W jaki niby sposób to utrudnisz? Skup się raczej na poprawieniu funkcjonalności.
Poczatkujacy_Web
W pracy dostałem zadanie aby zablokować klawisz print screen ;/ więc chce to zrobić żeby się nie czepiali

mam taki kod

1. <script>
  2. window.addEventListener("keyup",kPress,false);
  3. function kPress(e)
  4. {
  5. var c=e.keyCode||e.charCode;
  6. if (c==44) alert("używasz print screen");
  7. }
  8. </script>

po wciśnięciu printscreena pokazuje się komunikat z napisaem "używasz print screen", teraz chciałbym dodać aby jeszcze czyściło pamięć podręczną, tylko nie wiem za bardzo jak to zrobić ;/ nie znam zbyt dobrze js...
pyro