Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] MVC - budowa plugin'ów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos12
Witam,
zastanawiałem się ostatnio w jaki sposób rozwiązać problem pluginów (dodatków), zakładając że mam napisaną aplikację wg. MVC i chciałbym wprowadzić coś takiego jak plugin, wgrywany z panelu admina i nie ingerujący czysto w daną klasę typu "artykuły", przykładowo chciałbym napisać plugin który zamienia słowa w artykule na jakieś tam inne. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać od strony technicznej? Proszę nie odsyłać mnie do gotowych cms'ów czy google.

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
Crozin
1. MVC to wzorzec architektoniczny, nie projektowy, stąd nie definiuje on niczego co pozwoliłoby nam na domyślenie się jak działa Twoja aplikacja.
2. W dziale Pro masz wątki dotyczące m. in. rozszerzenie. Powinieneś wyczytać tam przede wszystkim to, że każde rozszerzenie powinno stanowić w miarę odizolowaną paczkę, z dobrze zdefiniowanymi zależnościami, a cały system powinien być napisany w oparciu o zdarzenia, które umożliwiają w miarę luźne powiązania pomiędzy różnymi elementami aplikacji.
bojaszukam
Osobiście rozwiązałbym to poprzez dziedziczenie. Dziedzicząc z funkcji artykuł poprzez super.
Crozin
Podpowiedź: zasugerowane wyżej dziedziczenie będzie tu jednym z najgorszych możliwych rozwiązań.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.