Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] link w mailu do treści dostępnej po zalogowaniu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
john_doe
jak w teorii wykonać problem z tematu?

wysyłam link mailem. User go odbiera i klika. Nie jest zalogowany więc leci redirect na login page. Teraz powinien się zalogować i zostać przekierowany na kliknięty wcześniej link.
sowiq
Najprostsze rozwiązania są najczęściej najlepsze. Do adresu strony logowania możesz jako parametr GET dodać adres, na który użytkownik ma być przekierowany po zalogowaniu.
markonix
Ogólnie ten problem to nie jest wyłącznie domena linków w e-mailu tylko ogółem systemu autoryzacji.

Przejście na:
strona.pl/wymaga-zalogowania
powinna przekierować na stronę logowania:
strona.pl/logowanie?redirect=wymaga-zalogowania
Po zalogowaniu jeżeli redirect jest pusty to przekierowanie następuje na zwykłą stronę powitalną.
Polecam przemyśleć też zmienną w sesji - mniej podatna na manipulacje.

Generalnie jeszcze jest inna metoda - troszkę ładniejsza od strony użytkownika ale trudniejsza w wykonaniu.
strona.pl/wymaga-zalogowania
Wyświetla po prostu formularz logowania (bez przekierowania) przez wyświetlenie odpowiedniego widoku z formularzem logowania.
Wymaga to jednak aby logowanie było gdzieś globalne (w core kontrolerze) stąd takie rozwiązanie spotkałem tylko raz w aplikacji czysto strukturalnej (gdzie za pomocą include to dosyć prosto osiągnąć).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.