Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypty zliczające odwiedzających, a roboty indeksujące
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slimboot
O jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie. Otóż tradycyjny skrypt PHP zliczający ilość odwiedzających stronę, dodaje nowy rekord po tym jak zostaje wywołany. Jak sprawa ma się co do robotów indeksujących? Czy roboty indeksujące tez nie wywołują skryptów i przez to licznik może być zakłamany?
!*!
Wejście na stronę to wejście na stronę, nie ma znaczenia przez kogo. Jeśli nie chcesz zliczać wejść przez roboty, to sprawdź pierw czy nimi są, a dopiero później zrób update.
werdan
>Otóż tradycyjny skrypt PHP zliczający ilość odwiedzających stronę, dodaje nowy rekord po tym jak zostaje wywołany.
>Jak sprawa ma się co do robotów indeksujących?

Dla PHP nie ma to zadnego znaczenia. Wywołanie to wywołanie, czyli +1 do odwiedzin.
slimboot
Czyli tak jak się spodziewałem, jak zatem rozpoznać czy za dane wywołanie skryptu odpowiedzialny jest robot, a nie przeglądarka użytkownika?
slimboot
Wygląda na proste, więc chyba mam już odpowiedź dzięki

1.  
  2. if(strstr(strtolower($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']), "googlebot"))
  3. {
  4. // what to do
  5. }
  6.  
!*!
Jeśli interesują Cie tylko roboty google to tak. Choć użyłbym klasy którą tam podają.
slimboot
Ten skrypt powinien być dobry?

1. if (isset($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']) && preg_match('/bot|crawl|slurp|spider/i', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']))
  2.  
  3. {
  4. // tu wykona skrypt jeżeli odwiedzającym jest spider
  5. }
  6. else
  7. {
  8. require("licznik.php"); // Tu mój licznik odwiedzin
  9. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.