Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bardzo lamerskie pytanie....
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Volume
Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu??
I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić?
bela
XML jest metajęzykiem, czyli językiem do opisu danych, jest uniwersalny więc można używać go do przesyłanie danych pomiędzy róźnymi platformami.

Cytat
Jestem początkującym, właściwie to bardzo poczatkującym w XMLu i chciłbym się zapytać czy opłaca się tworzyć zwykłe witryny internetowe bez jakiś tam wyszukanych skryptów php w XMLu??

Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa winksmiley.jpg

Cytat
I drugie pytanko - zaczełm już sobie robic pierwsze testy XMLa i całość opieram o style css. I wszystko działa ok jak definiuje sobie w tych stylach ale (i tu pewnie coś czego nie pojmuje...) jak zrobić kolor tla odpowiadający kolorowi Body z Htmla? Jak w ogóle można stosować znaczniki z htmla w Xmlu? Bo np chcą zrobić jakis formularz czy ciokolwiek z zastosowaniem input czy linków... jak to najlepiej zrobić?

mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat
Paul
Cytat(http://pl.wikipedia.org/wiki/XML)
Obecnie większość przeglądarek WWW nie obsługuje jeszcze bezpośrednio XML-a, (choć częściowo jest już on obsługiwany przez Internet Explorer 6 oraz Operę i przeglądarki oparte na Gecko (np. Mozilla) ale możliwe jest już pisanie stron w XML-u, gdyż istnieją parsery tłumaczące XML na HTML lub XHTML pod warunkiem przestrzegania pewnych podstawowych reguł pisania dokumentu w XML.

http://www.komputery-internet.net/xml/css_xml.php

W xmlu da sie zrobic calkiem niezle wygladajace strony przykladem moze byc taka strona informacji o systemie jak sie kliknie Details w 3DMarku 2003 / 2005. Wyglada identycznie w IE6, Mozilli 1.6 i FF1.0PR. W Operze 7.23 jest sam tekst smile.gif
Volume
Dzieki za stronkę, ale nie rozumiem tam czegoś....

Cytat
Można zmienić definicje DTD i dołączyć znaczniki HTML: <br /> i <p></p> - jest to jakieś wyjście, ale stanowczo odradzam, plik DTD nam się "pobabrze" niepotrzebnie i w konsekwencji cały dokument XML straci na czytelności i łatwo będzie popełnić błąd.

Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie winksmiley.jpg. Chodzi mi mianowice o te znaczniki których nie da się zdefiniować przy pomocy CSS. Czyli chcoćby "<INPUT>" czy "<TEXTAREA>" linki, albo kolor taki jaki otrzymujemy definiując background w Body - jak je można to ośągnąć nie stosując htmla? ALbo czy w ogóle można?
----------------------
Cytat
mylisz pojęcia, chodzi tobie chyba o XHTML, poszukaj na ten temat
Nie - oczywiście miałem na myśli XML'a a nie Xhtmla.

Cytat
Lepiej postawić pytanie czy się opłaca używać XMLa

No mozna i tak...

Jak znacie jakies strony w XMLu to piszcie..

dzieki za odp. i Pozdrawiam
Wankster
XSL?
Volume
Cytat
Mam nadzieje, ze mnie dobrze zrozumiecie . Chodzi mi mianowice o te znaczniki których nie da się zdefiniować przy pomocy CSS. Czyli chcoćby "<INPUT>" czy "<TEXTAREA>" linki, albo kolor taki jaki otrzymujemy definiując background w Body - jak je można to ośągnąć nie stosując htmla? ALbo czy w ogóle można?
a czy ktos zna odpowiedz na to pytanie??
escaflowne
XML to dane, CSS/XSLT to wygląd (formatowanie) tych danych.
Volume
tak - więc z tego wynika że nie da się robić witryn w xmlu a jedynie pojedyńcze stronki z tekstem ewentualnie uwizualowanym CSS'em albo Xslt tak?

Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic?
bela
Cytat
Czyli w takim razie aby zrobić link należy wprowadzić znaczniki html do XML - jak to zrobic?

jeżeli link jest statyczny ( nie zmienia sie ) to można dać w szablonie xsl, jeżeli zmienia się to musisz dane xmlowe przekształcić ( tez w szablonie )
Volume
Dobra... To się zapytam tak...

...zamierzam zrobić strone internetową, w czym lepiej to zrobić - w samym XMLu czy lepiej poprostu w XHTMLu?

Wiem już co to były te index.xml które wynajdywałem na google - to były rss różnych stronek, których część graficzna została przedstawiona najczesciej w XHTMLu.. (nie wiem jeszcze po co w ogóle ten rss - o co w nim chodzi..)

Poza tym przeglądając internet w poszukiwaniu stron napisanych XMLu i obitych jakimś stylem czy to CSS czy XSL nie znalazłem zbyt wiele - a konkretniej pisząc nie znalazłem ani jednej takiej strony...

Zaczynm już się zastanawiać co jest grane?
revyag
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś. XML w założeniach nie powstał żeby tworzyć strony internetowe, ewentualnie aby generować jakieś jej części.
Więc podwijaj rękawy i zasuwaj w XHTMLu biggrin.gif
primo
od kilku dni poszukuję informacji dotyczących Twojego zmartwienia, ale również i mnie nie udało się na ten temat wiele wyszukać. Wiem natomiast, że wspomniane przez Ciebie RSS`y możesz odczytywać przez specjalnie stworzone dla tego programy, np. z kilku stron, gdzie są rss`y w jednym programie.
Poniżej przedstawiam link do jednego z lepszych kursów XHTML jakie udało mi się wyszukać w sieci.

Kurs XHTML
Volume
Tak tez już dotarłem do tego kursu i rzeczywiście jest jednym z lepszych.
Dzieki wszystkim za zainteresowanie teamtem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.