Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy idzie uruchomic program w PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Madorecom
Witam wiem ze idzie pobrac informacje z danego programu np ping shell_exec();
wtedy uruchomi go w trybie niedocznymi i pobierze informacje! ktore poznie idzie wyswietlic!

Ale istnieje mozliwosc uruchomienia programu ktory otworzy sie w linuxie/ czy (w windowsie) np edytor nedit czy okienko xterm? zeby bylo widac i istanialo w procesach?
kszychu
A nie idzie sprawdzić samemu?!
Kuziu
Zdaje się że da się tylko uruchomić aplikacje "DOS"-owe ... itp .. które zwracają jakiś wynik w postaci czystego textu ... i same się zamykają ... odpalenie programu który pozostał by w procesach do czasu aż ktoś siądzie na serva i go wyłączy jest chyba nie możliwe ... i było by troche dziwne ... jak bym odpalał sobie na płatnym serwie jakieś programy a admini musieli by zamykać po mnie okienka ... pewnie po ExecutionTimi'e proces zostaje nawet gdy do końca się nie wykonał zamknięty.
Madorecom
hmm! to jest logiczne ale ciekawe czemu w linuxie program konfiguracyjny ktory dziala przez www chodzi mi o swat wlacza aplikacje samby ktora zostaje w procesach i jest uruchomiona nawet idzie ja wylaczyc i restartnac z poziomu www! moze inne jezyki cgi perl to potrafia z poziomu www uruchomic program
Paul
Cytat
Zdaje się że da się tylko uruchomić aplikacje "DOS"-owe

A jednak nie tylko smile.gif
  1. <?php
  2. $WshShell = new COM(&#092;"WScript.Shell\");
  3. $WshShell->Run(&#092;"notepad\", 1, false);
  4.  sleep(1);
  5. for($i = 1; $i <= 10; $i++) {
  6.  $WshShell->SendKeys($i . ' ');
  7.  sleep(1);
  8. }
  9. ?>

Cytat
pewnie po ExecutionTimi'e proces zostaje nawet gdy do końca się nie wykonał zamknięty.

Nie zostaje zamkniety, nawet time limit nie chwyta smile.gif Jak anulujesz ladowanie to tez nie zostaje zamkiety.
  1. <?php
  2. exec('notepad');
  3. ?>
Chewolf
Cytat(Paul @ 2004-11-05 17:44:42)
A jednak nie tylko smile.gif
  1. <?php
  2. $WshShell = new COM(&#092;"WScript.Shell\");
  3. ...
  4. ?>

blink.gif WOW spoko php rządzi thx Paul :-)
Madorecom
szkoda tylko ze pod linuxem nie idzie sad.gif
Paul
Kod
COM functions are only available for the Windows version of php.

Ale mozna przeciez tez wykorzystac exec, system, popen etc.

Madorecom: Zobacz komentarze tych funkcji tam jest troche linuxowych zastosowan smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.