Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Walidacja daty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukpio3
Witajcie.
Temat dość błachy ale kurcze nie mogę go rozwiązać. Potrzebuję napisać prosty skrypt który sprawdza mi cz data która u mnie znajduje się pod zmienny "dataXyz" nie jest większa od obecnej. Jeśli jest to ma zwrócić komunikat błędu. I wszystko fajnie tylko odnoszę wrażenie że ten skrypt działa mi randomowo, raz ustawię datę przyszłą zwróci błąd, raz nie zwróci, ustawię datę obecną też nie by nie powinien zwrócić błędu a on mówi że data nie może być przyszła. Nie wiem gdzie się rypnąłem, liczę na Waszą pomoc. Dziękuję.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1.  
  2. var dzis;
  3. dzis=new TWDate();
  4.  
  5. dzis.setHours(23);
  6. dzis.setMinutes(59);
  7. dzis.setSeconds(59);
  8.  
  9. tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz.setHours(23);
  10. tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz.setMinutes(59);
  11. tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz.setSeconds(59);
  12.  
  13. if(tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz>dzis){
  14. tw.local.msgError="Data wpływu nie może być datą przyszłą";
  15. throw("ERROR");//wywolaj blad
  16. }
  17.  
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

werdan
  1.  
  2. var old = new Date("October 13, 1975 11:13:00") //
  3.  
  4. if (old.getTime() < (new Date().getTime())) {
  5. // stara data
  6. }
  7.  

biggrin.gif

var old = new Date("October 13, 1975 11:13:00") //
tu jest wiele mozliwosci stworzenia daty.

http://www.w3schools.com/js/js_obj_date.asp
lukpio3
To znaczy może inaczej. U mnie data która kryje się pod zmienną: tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz jest wybierana z kalendarza. Następnie po wybraniu daty uzupełnieniu pozostałych pól formularza wciskam guzik zapisz i zaczyna mi się walidacja daty. I jeśli ta data wybrana w kalendarzu którą przechowuje właśnie pod zmienną: tw.local.realizacjaZamowienia.dataXyz jest większa niż data dzisiejsza ma wywalić mi komunikat (który podpinam pod zmienną msgError) że data nie może być data przyszłą. Tak to ma właśnie działać. Tylko ten skrypt który ja napisałem działa mi randomowo. Raz wyrzuci, raz nie. Czasem przpuszcza mi datę przyszłą czasem teraźniejszej i przeszłej nie chce przepuścić a powinien. Nie wiem od czego zależy jego działanie i co skopałem w nim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.