Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mailing przez php czy normalny program?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nikestylex7
Witam. Posiadam 2 bazy użytkowników jedna zawiera coś koło 2tyś użytkowników druga 100tyś. Chciałbym ich zapoznać z nową promocją na stronie dlatego potrzebuje wysłać im wiadomość html na e-mail. Jak należało by to zrobić?

Napisałem skrypt w php który w pętli wysyła emaile. Na razie testowałem na 100 użytkownikach a co będzie jak będzie 100tyśquestionmark.gif
Może lepiej użyć jakiegoś programu?

Pozdrawiam. Patryk
freemp3
Jeśli wyślesz w taki sposób mailing do 100k osób to masz jak w banku, że trafisz na black listy, a wiadomości do spamu. Lepiej skorzystaj z jakiegoś gotowego rozwiązania, będziesz miał pewność, że wiadomości dotrą do odbiorców.
Turson
Zrób kolejkę i wysyłaj partiami cronem
timon27
Cytat(Turson @ 21.01.2014, 10:00:26 ) *

W moim dość popularnym hostingu jest ograniczenie na 5000 dziennie.
To zajmie co najmniej 20 dni.
Jeśli to jednorazowa akcja to ok, ale nie zawsze ten sposób się nada.
nikestylex7
hmm Gotowe rozwiązanie czy co masz dokładnie na myśli? Nigdy tego nie robiłem dlatego chciałbym do dokładnie dowiedzieć. Pozdrawiam
freemp3
E-mail marketing, czyli serwisy oferujące wysyłkę dużej ilości wiadomości. Zazwyczaj posiadają także narzędzia do optymalizacji treści pod większość klientów pocztowych.
nikestylex7
a mógłbyś mi zaoferować jakąś taką firmę ? trochę się obawiam czy oni nie skorzystają z mojej bazy ponieważ nie mam tutaj byle kogo tylko firmy o bardzo pożądanym typie specjalizacji ? a nie dało by rady jakoś samemu tego zrobić? Mógłbyś jakoś mi pomóc to zorganizować?
phpion
freshmail.pl - mają API, za pomocą którego możesz przekazać maile do wysyłki ze swojej aplikacji.
nikestylex7
hmm a czy wysylajac wiadomosci z maila z home.pl też będzie to brane jako spam? Bo nie wiem już co mam zrobić a pilnie potrzebuje wysłać mailing myślałem że wysyłając go ze strony nie będzie dużego problemu a tutaj wyszedł kolosalny jakieś blacklisty.

czy nie mozna uzyc jakiegos programu?
rocktech.pl
Witam.

Temat jest bardziej złożony niż ci się wydaje.

- proponuję zapoznać się z akronimami: SPF, DKIM, DMARC
- zapoznać się z tym jak działa np. Postfix i postawić w.w. serwer
- muszą być ci znane wzorce zautomatyzowanych systemów wykrywania spamu
- oraz wskazówki dla nadawców wiadomości zbiorczych np. wytyczne Google
- weź pod uwagę, także kwestie prawne

Jeżeli liczysz, że bez tego wyślesz 100K maili w 2h to nie wyślesz. I nie mówię tu limitach home.pl/nazwa.pl smile.gif

Na końcu zabierz się do tego używając np. PHPMailera

1. foreach($emaile as $email) {
  2. mail($to, $subject, $message, $additional_headers);
  3. }

Powodzenia.
nikestylex7
Powiem tak nie zależy mi na tym żeby wysłać wszystko naraz na razie chciałbym wysłać 1,5tyś wiadomości metodą którą podałeś poniżej w php foreach. Jak to będą widzieć serwery? czy może lepiej wysłać np 250wiadomości za 2h następne ...questionmark.gif

?

a chociaz do 100 maili dziennie przez poczte home.pl?

?

Jakieś pomysły?
nospor
Jakies pomysly? przeciez juz ci podano, a ty to calkowicie ignorujesz
Cytat
nikestylex7
ale czy będę miał pewność że nie zostanę dodany do black listy oraz czy zwykłe wysyłanie foreach wystarczy oraz jakie duże te party mają być ?

?
nospor
Zastosowanie kolejkowania zmniejsza szanse na blackliste. Jak duze partie?10 maili co 20minut? Zalezy ile chcesz wyslac docelowo maili w jakim czasie.. zeby nie czekac rok wink.gif
kayman
imo problem nie jest w ilości maili a w procencie/ilości nieprawidłowych adresów

przykład -> 5k maili na dzień 10% nieprawidłowych oznacza 500 zwrotów/dzień -> blokada jak obszył smile.gif

przy zweryfikowanej liście 10-20 maili na 5 min to bardzo bezpieczna granica

2k można od biedy zrobić samemu a te 100k jest do zlecenia bo nie che mi się wierzyć że masz 100k zweryfikowanej listy

jak robisz mailing to wykup domenę np. z podobna nazwą i wysyłaj z jej maila, w razie jak spalisz to nie swoją domenę produkcyjną smile.gif
nikestylex7
Słusznie. Na tej 1,5k mam wszystkie zweryfikowane. Hmm macie już jakieś zastosowanie dla crona i wysyłanie co dajmy 20min 10 wiadomości, ponieważ z cronem w ogóle nie miałem doczynienia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.