Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki hosting wybrać i jak bezpiecznie hostować na nim serwis?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Burton
Witajcie,

Napisałem mini platformę społecznościową na bazie PHP i MySQL a teraz przyszedł moment wydania jej na rynek.

W związku z tym mam następujące wątpliwości:

Jaki hosting będzie wystarczający dla serwisu który w trakcie 1 sesji (czyli przejścia przez wszystkie podstrony) zużywa około 900 kB trasferu/user'a, przy planowanych 5000 unikalnych użytkowników miesięcznie? Mimo że serwis może być wykorzystywany z dowolnego miejsca na ziemi, to jeszcze nie jest to etap, w którym zależy mi na krótkich czasach dostępu do strony, dlatego głównym kryterium wyboru hostingu będzie cena, a nie dystans serwera od użytkowników.

Szukałem na forum porad dotyczących zabezpieczania stron www, znalazłem nawet 2 sporej wielkości tematy, ale one nie dotyczą najważniejszej z punktu widzenia administratora informacji, a mianowicie gdy wrzucamy stronę do sieci, należy zadbać o pewne ustawienia serwera, o których istnieniu nie mam pojęcia.
Czy moglibyście wskazać mi kolejne czynności, które należy wykonać, żeby przejść ze środowiska developerskiego do produkcyjnego?
Na pewno należy zmienić hasło do bazy danych, a co później? Zmiana uprawnień plików na serwerze na read-only? Ustawienia htaccess wg tej strony: http://www.javascriptkit.com/howto/htaccess.shtml ? Czy coś jeszcze?

(Tematy z których korzystałem:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23258
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30056&st=260 )

Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc graduated.gif
ZaXaZ
Blutu.pl <-- puki co testuje ten hosting, tani, brak limitow transweru, wlasne strony bledow itd, szybk (ale niemam pewnosci) bynajmniej nie zamula wink.gif, polecam przetestowac bo to psie grosze, tylko jeden wielki minus tongue.gif -> domeny sa w xxx.blutu.pl bynajmniej jak chcialem .pl czy cos to sie nie dalo (ponoc zajete ale tak nie bylo),
admin odpowiada juz o 7 rano na pytania; )...
poza tym jest tam wiele gotowych skryptow for itd...

o i bym zapomniał, niedługo może będzie nowy hosting za 29.90 rocznie z wlasna domena ;p na KursPHP.com...
Damonsson
Nie pakuj się w żadne śmieszne blutu czy inne dziwactwa. Ilość UU na miesiąc praktycznie nic nie znaczy, musisz oszacować maksymalną ilość UU jednocześnie na stronie i wyliczyć co potrzebujesz. Czy wydasz 500zł/m-c w OVH czy 400zł/m-c w jakimś blutu, to chyba nie jest różnica jakaś finansowa, jeśli nie jesteś dzieckiem z marzeniami i tylko z marzeniami. Albo wybierasz najbardziej znane firmy, albo masz fundusze, żeby postawić coś swojego. W przypadku pseudo hostingów zawsze masz duże ryzyko, bo 90% i tak ma swoje serwery w ovh czy 1&1 i tylko dzieli je między naiwnych klientów.
ZaXaZ
Cytat(Damonsson @ 1.02.2014, 14:45:23 ) *
Nie pakuj się w żadne śmieszne blutu czy inne dziwactwa. Ilość UU na miesiąc praktycznie nic nie znaczy, musisz oszacować maksymalną ilość UU jednocześnie na stronie i wyliczyć co potrzebujesz. Czy wydasz 500zł/m-c w OVH czy 400zł/m-c w jakimś blutu, to chyba nie jest różnica jakaś finansowa, jeśli nie jesteś dzieckiem z marzeniami i tylko z marzeniami. Albo wybierasz najbardziej znane firmy, albo masz fundusze, żeby postawić coś swojego. W przypadku pseudo hostingów zawsze masz duże ryzyko, bo 90% i tak ma swoje serwery w ovh czy 1&1 i tylko dzieli je między naiwnych klientów.

dlatego żeby nie było śmieszne niżej zamieściłem drugi hosting który wystartuje jak będzie 50 chętnych osób... według mnie ciekawie się zapowiada bo 1&1 i inne biorą dość duże kwoty za nic, a tam będzie 29.90/rok więc chyba dobre ;p... tańszego z takim opisem jak ten nie znalazłem.
Burton
Przepraszam @ZaXaZ, ale liczyłem raczej na wypowiedź doświadczonych użytkowników forum. Sam też mogę wyszukać frazę "najtańsze hostingi" i na pewno wyskoczą tysiące wyników.
W tym temacie chodzi o co innego:
  1. Jaki SPRAWDZONY przez Was hosting warto wybrać?
    @Damonsson, czy od 2009 rynek aż tak się zmienił, że teraz mówimy o kwotach liczonych w setkach zł/ MIESIĄC, a nie o setkach zł za rok? 4 lata temu serwer na którym mogłem obsłużyć bez kłopotu 100 uu w tym samym momencie kosztował koło 120 zł rocznie. Na początek sądzę że nie potrzebuję mocniejszego backendu.
  2. Jakie kroki podejmuje poważny administrator gdy wrzuca swój produkt na produkcję, co zmienia w php.ini, co zmienia w uprawnieniach dostępu do podstron, serwera + wszystkie inne pytania które można tu zadać, a mi brakuje wiedzy żeby o nich pomyśleć?
ZaXaZ
Cytat(Burton @ 1.02.2014, 14:58:41 ) *
Przepraszam @ZaXaZ, ale liczyłem raczej na wypowiedź doświadczonych użytkowników forum. Sam też mogę wyszukać frazę "najtańsze hostingi" i na pewno wyskoczą tysiące wyników.
W tym temacie chodzi o co innego:
  1. Jaki SPRAWDZONY przez Was hosting warto wybrać?
    @Damonsson, czy od 2009 rynek aż tak się zmienił, że teraz mówimy o kwotach liczonych w setkach zł/ MIESIĄC, a nie o setkach zł za rok? 4 lata temu serwer na którym mogłem obsłużyć bez kłopotu 100 uu w tym samym momencie kosztował koło 120 zł rocznie. Na początek sądzę że nie potrzebuję mocniejszego backendu.
  2. Jakie kroki podejmuje poważny administrator gdy wrzuca swój produkt na produkcję, co zmienia w php.ini, co zmienia w uprawnieniach dostępu do podstron, serwera + wszystkie inne pytania które można tu zadać, a mi brakuje wiedzy żeby o nich pomyśleć?

jak sam pisałeś: napisałeś mini społeczność internetową [...] więc skoro jeszcze jej oficjalna publikacja nie była to po co się ładować w drogie i dobre jeśli możesz pierw przetestować na tańszych (bo może być dużo luk/błędów itd)...? ja tak to widze ; ) ale masz różne m.in home.pl o którym napewno wiesz...
edit: no chyba że masz kase żeby testy robić na drogich to wycofuje.
Burton
Punkt pierwszy rozwiązany, biorę jakiś pakiet z hostingu z którego korzystałem parę lat temu: http://linuxpl.com/Konto-W2GB_f_2_pakiet_20 np taki.

Punkt 2. jest najważniejszy i nadal bardzo Was proszę o Wasze uwagi. dzięki smile.gif
viking
Obecnie kei.pl ma bardzo dobrą promocję. Śmieszne grosze za konto.
Jones
Zaczynasz od najtańszego pakietu współdzielonego z zamiarem przejścia na wyższy/mocniejszy ?
Upewnij się zawczasu jakie są możliwości i czy administratornia pomoże Ci w migracji ze współdzielonego na vps/dedyk.
Zdziwisz się jakie są realia wink.gif
ctom
Do autora i innych mających podobny dylemat :

przeczytajcie wypowiedzi @Damonsson i @ZaXaZ - jest to fajny przykład podejścia do projektów. Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia samemu.

Kilka groszy z mojej strony :
- nie ma czegoś takiego jak BRAK LIMITÓW, zawsze są limity. Co z tego , że masz transfer bez limitu jak masz do dyspozycji rurkę 25mbps na X userów , po co nieskończona ilość bazy jak wykorzystujesz jedną i masz na niej limit 10 jednoczesnych połączeń .
- nie ufać firmom , które nie podają swoich danych w kontaktach. Zamkną usługę i zostaniesz bez bazy użytkowników, serwisu masz offline itp .
- przy nowych takich projektach kryteria wyboru powinny być przynajmniej takie:
1/ jaka będzie max jednoczesna ilość UU (czyli np. jakie są limit połączeń do bazy, limity operacji na dysku itp. ) ;
2/ ciągłość dostępu usługi (czy mają przerwy, jakie , jaki gwarantują SLA );
3/ backup danych ( czy są robione na zewnętrze maszyny, jak często, do ilu masz dostęp) ;
4/ dostępność supportu (sprawdzić - napisać maila, zadzwonić )
5/ i dopiero cena

Oczywiście gdy stawia się bloga gdzie UU to w większości robot to powyższe można sobie odpuścić :-) , pisałem tu to poważnych projektach,z którymi wiążemy jakieś palny rozwoju.

Ciekawą ofertę na takie projekty jak Twój ma zenbox.pl . Ale sprawdź sobie też nq.pl , kei.pl, iq.pl , vipower.pl
i unikaj typowych masówek.
Burton
Cytat(!*! @ 9.02.2014, 11:28:29 ) *

To nie do końca poprawna odpowiedź. Hosting jest tutaj tematem drugoplanowym.
Prawdziwe pytanie jest niżej - jak BEZPIECZNIE hostować na nim serwis?
Jakie czynności wykonujecie zaraz po umieszczeniu portalu na FTP?
viking
A nie sądzisz że dobrze napisana aplikacja to taka która po przeniesieniu z deva na produkcję będzie już bezpieczna? Po wgraniu na produkcję już trochę późno żeby łatać błędy czy stosować jakieś zabezpieczenia o których wcześniej się nie myślało.
Burton
Nie wiem, być może istnieją ataki, na które nie ma wpływu sam kod aplikacji, a zagrożeniem jest raczej środowisko na którym jest uruchamiana.
Przed SQL injectionami jestem zabezpieczony, XSS też raczej nie powinien być problemem, ale nie siedzę tak głęboko w dziedzinach administracji serwerami i bezpieczeństwa, żeby znać wszystkie potencjalne błędy popełniane przy deployowaniu projektu i zagrożenia płynące z niedopilnowania kwestii związanych z administrowaniem serwerem.
Dlatego proszę Was o zasugerowanie, na co powinienem zwrócić uwagę. smile.gif Na pewno są tutaj ludzie, których doświadczenie pozwoli uniknąć kompromitujących wpadek. graduated.gif
!*!
Cytat(Burton @ 9.02.2014, 17:12:46 ) *
To nie do końca poprawna odpowiedź. Hosting jest tutaj tematem drugoplanowym.
Prawdziwe pytanie jest niżej - jak BEZPIECZNIE hostować na nim serwis?
Jakie czynności wykonujecie zaraz po umieszczeniu portalu na FTP?

Skoro kupujesz jakiś pakiet w firmie która istnieje kilka/kilkanaście lat na rynku, to logicznym jest że są już odpowiednio zabezpieczeni. Tym bardziej, że na kluczowe kwestie w sprawie bezpieczeństwa na zwykłych hostingach nie masz wpływu.

Co robi się po umieszczeniu portalu na FTP? Klika przycisk rozłącz. Twoim jedynym zadaniem przy pracy z FTP jest, aby nie korzystać z windows i total commander, oraz nie namieszać z CHMODami https://www.google.pl/search?q=site:forum.p...20w%C5%82amanie

I w zasadzie jeszcze to aby główne pliki aplikacji były poza katalogiem "public_html".
gout
Cytat(!*! @ 10.02.2014, 08:18:08 ) *
Skoro kupujesz jakiś pakiet w firmie która istnieje kilka/kilkanaście lat na rynku, to logicznym jest że są już odpowiednio zabezpieczeni. Tym bardziej, że na kluczowe kwestie w sprawie bezpieczeństwa na zwykłych hostingach nie masz wpływu.

Dokładnie - o ile nie korzystasz z usług jakichś no-name'ów, to raczej możesz zaufać doświadczeniu firmy i wierzyć, że dba o bezpieczeństwo swoich serwerów
krystiankolar
Jeśli komuś zależy na jaknajniższej cenie i w miare jakości to polecam hekko mam tam już kilka lat swój serwer i nie narzekam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.