mam następujacy problem:
Tworze pod php pewne przeszukiwanie bazy i wyciagniecie wyników wyszukiwania umieszcam w dosc prostej tabeli i teraz to chcialbym wydrukowac i mysle ze najlepszym spospbem to eksportowanie danych do excela i wydruk z pod excela i tak zrobilem pod tabelka z wynikami umiescilem link do dokumentu ktory eksportuje mi dane do formatu excela i otwiera dokument w srodkowej ramce i nastepnie wystarczy klikac drukuj an przegladarce i drukuje ladnie cala tabeleczke z srodkowej ramki.
I wszystko gra gdyby nie moj szef zaznaczyl "zeby to tego nie uzywac excela poniewaz nie kazdy ma na kompie excela w formie..." i w tym momecie jestem w wielkiej kropce nie wiem co zrobic do glowy przychodzi mi jedna mysl zle nie wiem czy wohgole jest do zrealizowania:
mianowicie na jakims serwerze (u nas jest linuks red hat) zainstalowac excela lub jakis odpowiednik czytajacy ten format i jakos wskazac w skrypcie php by otwieral to nie z lokalnego dysku(excela) tylko by bylo przekierowanie na ten zdalny excel? czy cos takiego jest mozliwe? A moze doradzicie mi inne rozwiaznie bym mogl poprwnie wydrukowac tabelke z dynamicznymi danymi(rozna iloscia wierszy) spod przegladarki? bo narazie jak wezme bezposrednio drukuj z przegladarki to ucina mi wiersze przy przejsciu z jednej na druga strone i wogole sa szopki.
Prosze o pomoc.