IProSoft
18.02.2014, 13:16:16
Witam
Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na automatyczne ustalenie jaki chmod należy nadać aby folder/plik był w pełni edytowalny z poziomu skryptu PHP np: file_put_contents a jednocześnie również FTP
Wiadomo prawidłowe prawa dostępu dla plików to 644, natomiast dla katalogów to 755 jednak problem pojawia się w sytuacji niestandardowej konfiguracji serwera gdy np przy 644 nie można nadpisać pliku z poziomu PHP, dopiero po zmianie na 777, a np na o12.pl chmod 777 powoduje błąd 500.
W czym problem ?
Wiadomo, że można to sprawdzić samodzielnie/ręcznie przez FTP/skrypt jednak u mnie problem polega na tym, że obsługuję kilkadziesiąt serwerów i nie mam możliwości za każdym razem tego sprawdzać gdy klient instaluje skrypt i tutaj pojawia się pytanie: czy istniej możliwośc wiarygodnego sprawdzenie maksymalnych uprawnień ?
Np: check_max_premissions() i pokazuje, że maksymalnie wystarczy użyć 755 aby plik był bez problemu zapisywalny.
Pozdrawiam
markuz
18.02.2014, 13:46:42
Być może istnieje lepsze rozwiązanie aczkolwiek możesz w pętli tworzyć pliki (przy instalacji/konfiguracji skryptu), nadawać im prawa od najniższego i za każdym razem sprawdzać czy plik
is_writable. Pierwsze zwrócenie TRUE zwróci także prawidłowe prawa dostępu do pliku.
viking
18.02.2014, 14:06:43
Moim zdaniem nierealne prostym sprawdzeniem. Wszystko jest uzależnione od grup wykonujących skrypt czyli konfiguracji właściwej serwera. Do tego procesy cgi mogą mieć inne uprawnienia.
IProSoft
19.02.2014, 11:04:20
Tak też myślałem ale zapytać nie zaszkodzi. Dodatkowo zdarza się czasem sytuacja, że user (właściciel pliku ) dla procesu PHP stoi wyżej niż FTP i wtedy jest w ogóle problem ale to na szczęście rzadkość.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pyton_000
19.02.2014, 11:18:56
Wszystko zależy od konfiguracji serwerów.
Jedni tworzą konta specjalnie pod klienta czyli owenr i group jest taki sam, wtedy wystarczy 644 i 755 a czasami 664 i 775.
Nie ma uniwersalnego sposobu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.