Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Określanie wartości uprawnień folderu/pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
IProSoft
Witam

Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na automatyczne ustalenie jaki chmod należy nadać aby folder/plik był w pełni edytowalny z poziomu skryptu PHP np: file_put_contents a jednocześnie również FTP

Wiadomo prawidłowe prawa dostępu dla plików to 644, natomiast dla katalogów to 755 jednak problem pojawia się w sytuacji niestandardowej konfiguracji serwera gdy np przy 644 nie można nadpisać pliku z poziomu PHP, dopiero po zmianie na 777, a np na o12.pl chmod 777 powoduje błąd 500.

W czym problem ?
Wiadomo, że można to sprawdzić samodzielnie/ręcznie przez FTP/skrypt jednak u mnie problem polega na tym, że obsługuję kilkadziesiąt serwerów i nie mam możliwości za każdym razem tego sprawdzać gdy klient instaluje skrypt i tutaj pojawia się pytanie: czy istniej możliwośc wiarygodnego sprawdzenie maksymalnych uprawnień ?
Np: check_max_premissions() i pokazuje, że maksymalnie wystarczy użyć 755 aby plik był bez problemu zapisywalny.

Pozdrawiam
markuz
Być może istnieje lepsze rozwiązanie aczkolwiek możesz w pętli tworzyć pliki (przy instalacji/konfiguracji skryptu), nadawać im prawa od najniższego i za każdym razem sprawdzać czy plik is_writable. Pierwsze zwrócenie TRUE zwróci także prawidłowe prawa dostępu do pliku.
viking
Moim zdaniem nierealne prostym sprawdzeniem. Wszystko jest uzależnione od grup wykonujących skrypt czyli konfiguracji właściwej serwera. Do tego procesy cgi mogą mieć inne uprawnienia.
IProSoft
Tak też myślałem ale zapytać nie zaszkodzi. Dodatkowo zdarza się czasem sytuacja, że user (właściciel pliku ) dla procesu PHP stoi wyżej niż FTP i wtedy jest w ogóle problem ale to na szczęście rzadkość.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Pyton_000
Wszystko zależy od konfiguracji serwerów.

Jedni tworzą konta specjalnie pod klienta czyli owenr i group jest taki sam, wtedy wystarczy 644 i 755 a czasami 664 i 775.
Nie ma uniwersalnego sposobu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.