Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona kodowa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mistycus
Moje pytanie jest raczej mało zwi±zane z php, a może nawet wcale. Mam pewien długi ci±g znaków, którego wklejać tu nie będę (bo i tak się nie wy¶wietli :wink: ). Chciałbym te znaki przekonwertować pomiędzy różnymi formatami kodowania, aby móc je potem wykorzystać w skrypcie, który automatycznie będzie podmieniał znaki w jakim¶ tek¶cie. Skrypu nie potrzebuję, bo już go napisałem, ale brakuje tych znaków zakodowanych w różnych standardach. Znacie może jaki¶ program, który mógłby mi pomóc :?:
Mac
Cytat
Moje pytanie jest raczej mało zwi±zane z php, a może nawet wcale. Mam pewien długi ci±g znaków, którego wklejać tu nie będę (bo i tak się nie wy¶wietli :wink: ). Chciałbym te znaki przekonwertować pomiędzy różnymi formatami kodowania, aby móc je potem wykorzystać w skrypcie, który automatycznie będzie podmieniał znaki w jakim¶ tek¶cie. Skrypu nie potrzebuję, bo już go napisałem, ale brakuje tych znaków zakodowanych w różnych standardach. Znacie może jaki¶ program, który mógłby mi pomóc :?:
Jest dużo "prostych" konwerterów np. ogonki 97.
PS Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje pytanie, ale my¶le, że tak winksmiley.jpg. smile.gif
Mistycus
Cytat
Jest dużo "prostych" konwerterów np. ogonki 97.
PS Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje pytanie, ale my¶le, że tak winksmiley.jpg. smile.gif

Dobrze zrozumiałe¶ moje pytanie, ale z tego co wiem, Ogonki obsługuje tylko polskie znaki (być może się mylę; zaraz ¶ci±gnę sobie ten program). 8)
Mistycus
Ogonki 97mi nie pomogły :cry:
castor
napisz dokladniej o jakie konwertowanie ci chodzi z czego na co?

A jesli potrzebujesz z WIN1250 na ISO88592 i odwrotnie to przeszukaj forum juz dalem takie dwie funkcje a jak ich nie znajdziesz to daj znac to dam jeszcze raz :wink:

Jesli o to ci chodzi :?:
Mistycus
Cytat
napisz dokladniej o jakie konwertowanie ci chodzi z czego na co?
Ze wszystkiego na wszystko laugh.gif , a tak na serio, to głównie z Windows-1250 na iso-8859-2, ale inne kodowania również by się przydały 8)

Cytat
A jesli potrzebujesz z WIN1250 na ISO88592 i odwrotnie to przeszukaj forum juz dalem takie dwie funkcje
Albo co¶ kręcisz, albo wyszukiwarka na forum Ľle działa - sprawdzałem na różne sposoby - najwięcej znalazło mi, gy wpisałem w pole tekst *iso*, a jako autora podałem * - mimo to nie znalazłem tego, o czym piszesz sad.gif
Cytat
a jak ich nie znajdziesz to daj znac to dam jeszcze raz :wink:  

Jesli o to ci chodzi :?:
Tak więc daję znać biggrin.gif

Cytat
juz dalem takie dwie funkcje
Funkcje potrzebne mi nie s±, bo mam całkiem niezł± swoj± własn± smile.gif, ale potzrzebne mi s± te literki :?
castor
slabo szukasz :wink:

http://phppl.zone.pl/forum/viewtopic.php?t=158
Mistycus
Wcale mi nie pomogłe¶, bo ten Twój skrypt podmienia jedynie 6 literek.

Ja mam dużo lepszy skrypt, tyle że brakuje mi znaczków w standardzie iso-8859-2.

Mógłbym oczywi¶cie wypisać każdy znaczek z windowsowej tablicy znaków (tak, jak zrobiłem to z Windows-1250), ale to za dużo roboty, bo znów musiałbym układać literki w odpowiedniej kolejno¶ci :cry:

Chciałbym użyć jakiego¶ programu, który przekonwertuje literki, które poukładałem 8) , tylko czy taki istnieje rolleyes.gif :?:
castor
nie wiem czy taki program istnie??

A jesli chodzi ci w wymiane z WIN1250 na ISO 88592 to wystarczy tylko te 6 bo reszta jest taka sama :wink:

A jak ci za malo to napisz sobie funkcje wymieniajaca znaki .

naipierw porownaj se znaki w roznych kodowaniach i powymieniaj te ktore sa inne smile.gif na te ktore potrzebujesz :wink:
Mistycus
Racja, zaraz tak zrobię smile.gif
Mistycus
Okazało się, że tylko 18 znaczków się różni, reszta jest wporz±dku.
castor
napisz jakie:

bo z tego co wiem to te 6 w zupelnosci wystarczy do poprawnego wyswietlania stron po konwertacji z WIN1250 na ISO88592 i odwrotnie.
Mistycus
Trochę Ľle policzyłem - tych różni±cych się znaków jest 20. Nie wiem, czy dobrze się wy¶wietl±, ale oto one:
±ˇ¶¦ą©Ľ¬»«ľ®™©®±µ¶µ

tongue.gif tongue.gif tongue.gif
castor
zle sie wyswietlily biggrin.gif

a po co komu wymieniac np. to:

ą©»«ľ®

i takie tam podobne?questionmark.gif[/quote]
Mistycus
Po co? No jak to? Wszystko się teraz robi uniwersalne, więc czemu nie skrypt do konwersji znaków :?: :wink:
castor
Racja!
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.