Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTACCESS] ZMIENNE I REWRITE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
viper134
Mam problem chciałbym aby adres cos.pl/single.php?oferta=drukarki było widoczne jako http://cos.pl/drukarki
jednocześnie chciałbym aby każda inna nowa podstrona wpisana np. cos.pl/ddjdndndhdjdj była widoczna zawartość pliku cos.pl/single.php?oferta=ddjdndndhdjdj
Mam nadzieję, że w miarę prosto przekazałem w czym problem - siedzę nad tym od godziny i nie mam pomysłu jak ustawić htaccess
Turson
RewriteRule ^(.*)$ single.php?oferta=$1 [NC]
viper134
tylko tak?
Strona główna to plik index.php i mi sie kłuci dostaje zwrot że nie ma plików - skrypt na include

1. <?php include_once('/home/XXXXXXX/domains/XXXXXX.pl/public_html/XXXXcms/XXXXpro/data/blocks/' . htmlspecialchars($_GET["oferta"]) . '.html'); ?>

Wyskakue błąd że nie znaleziono pliku /home/XXXXXXX/domains/XXXXXX.pl/public_html/XXXXcms/XXXXpro/data/blocks/single.php.html
Turson
single.php.html
coś nie halo
napisz jaki adres wpisałeś, że to wyskoczyło
viper134
cos.pl/komputery
czyli nazwę zmiennej jaką ma pobrać

błąd
  1. Warning: include_once(/home/XXXXX/domains/XXXXXX.pl/public_html/XXXXXXcms/XXXXXpro/data/blocks/single.php.html) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/XXXXX/domains/XXXXXX.pl/public_html/ on line 208

Linia 208 to wywołanie z postu wyżej

powinno zamiast single.php wywołać komputery jako GET ale nie robi tego sad.gif

to co jest po oferta=XXXXXXX uzupełnia brakującą część adresu w include

Htaccess
  1. RewriteEngine on
  2. RewriteRule ^(.*)$ single.php?oferta=$1 [NC]

No i plik index.php również się wywalił mimo że to ma dotyczyć tylko stron genereowanych z single.php
Turson
Masz RewriteEngine On questionmark.gif
Wpisujesz strona.pl/komputery questionmark.gif

Jeszcze tak z innej beczki - powinieneś filtrować $_GET, bo aktualnie można odczyt każdy plik serwera
viper134
tak wpisuje strona.pl/komputery
Turson
Edytowałeś post jak swój napisałem.
Sprawdź na sztywno, czy wejdzie
RewriteRule ^komputery$ single.php?oferta=komputery [L]
viper134
na sztywno działa
com
Cytat
../data/blocks/single.php.html

Jesteś pewny ze taki ma być adres w include?
viper134
@com
napisałem, że taki sie generuje po wklejeniu standardowego rozwiązania i to jest błąd powinien być ZMIENNA.html
com
  1. var_dump($_GET);

i sprawdź co wgl dostajesz wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.