I tu napotykam na pierwszy problem, nie do końca mi wychodzi przesłanie danych za pomocą json'a. Nie wychodzi mi do końca przesłanie wartości z tabeli "miesiac" i "opady" równocześnie, nie wiem co źle robię...
zapewne gdzieś tu leży mój błąd
}
teraz jest to napisane typowo pod ilość opadów ale próbowałem w json_encode wpisywać ($miesiac, $ilosc) oraz ($row) ale nic nie dawalo..
Próbowałem więc się skupić na stworzeniu samego wykresu wykorzystując tylko "opady",
success: function(omg) { // var miesiac = omg; var opad = omg;
I na stronie wyświetla mi się poprawnie: opad: 12,15,32,20,50,62,45,34,74,63,23,10
ale potem próbuję "wsadzić" to w wykres
var plot2 = $.jqplot ('chart1', [[opad]], {
i pojawia mi się na nim zaznaczone tylko "12"... A jak przekopiuje 12,15,32,20,50,62,45,34,74,63,23,10 i wkleje w miejsce [[opad]], wykres się rysuje elegancko.
Bardzo bym prosił o pomoc/wyjaśnienie tych dwóch sytuacji, co źle robię. Poniżej wklejam cały kod:
index.php
<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="UTF-8"> <title></title> <script language="javascript" type="text/javascript" src="js/jquery.min.js"></script> <script language="javascript" type="text/javascript" src="js/jquery.jqplot.min.js"></script> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="js/jquery.jqplot.css" /> </head> <body> <h3>Output: </h3> <script id="source" language="javascript" type="text/javascript"> $(function () { $.ajax({ url: 'db.php', data: "", dataType: 'json', success: function(dane) { var opad = dane; $('#output').html("<b>opad: </b>"+opad+"<b>"); // var miesiac = dane; // $('#output').html("<b>miesiac: </b>"+miesiac+"<b> opad: </b>"+opad+ "<br/>"); //Set output element html var plot2 = $.jqplot ('chart1', [[opad]], title: 'wykres', axesDefaults: { labelRenderer: $.jqplot.CanvasAxisLabelRenderer }, axes: { xaxis: { label: "miesiac", pad: 0 }, yaxis: { label: "opady" } } }); } }); }); </script> <div id="output"></div> <div id="chart1"></div> </body> </html>
db.php
<?php $host = "localhost"; $user = "root"; $pass = ""; $databaseName = "wykres"; $tableName = "opady"; }
nikt nie jest w stanie pomóc?
Jeśli chodzi o rysowanie wykresu z zawartości tab "opad", to w tym
var plot2 = $.jqplot ('chart1', [[opad]], {
wystarczyło usunąć jeden nawias kwadratowy i działa. Ale teraz w jaki sposób przesłać ilość opadów i miesiące ajaxem i następnie wyświetlić to na wykresie?