Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Automatyczne przeładowanie SELECT OPTION
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kshyhoo
Borykam się z pewnym problemem. Mianowicie, wymyśliłem sobie automatyczne przeładowanie (wybranie) opcji w SELECT/OPTION. Problem mam z zatrzymaniem (zaznaczeniem) wybranej opcji. Ma ktoś jakiś pomysł? Jak inaczej to rozwiązać?

Opcja 1 | Opcja 2

Oczywiście, umiem sobie z tym poradzić (w PHP), ale do momentu "włożenia" grafik w OPTION.
SmokAnalog
Bez sensu robić to bez udziału Ajaxa, bo i tak używasz JavaScriptu do wysłania formularza.
Kshyhoo
Cytat(SmokAnalog @ 9.03.2014, 16:59:22 ) *
Bez sensu robić to bez udziału Ajaxa, bo i tak używasz JavaScriptu do wysłania formularza.

Trzeba się jeszcze znać a ja noga z JS. Zrobiłem tak:
  1. <form action="index.php" method="post" enctype="multipart/form-data" name="lang">
  2. <label for="countries"><?php echo $lang['selLang'] ?></label>
  3. <select name="countries" id="countries" class="icon-menu" onchange="top.location.href=this.options[this.selectedIndex].value" >
  4. <option style="padding-left: 0px;" value=""><?php echo $lang['selLang'] ?></option>
  5. <option style="background-image:url(gfx/flags/pl.png);" value="?lang=pl" <?php echo $_COOKIE['lang'] == 'pl' ? 'selected="selected"' : ''?>>Polski</option>
  6. <option style="background-image:url(gfx/flags/gb.png);" value="?lang=en" <?php echo $_COOKIE['lang'] == 'en' ? 'selected="selected"' : ''?>>English</option>
  7. <option style="background-image:url(gfx/flags/it.png);" value="?lang=it" <?php echo $_COOKIE['lang'] == 'it' ? 'selected="selected"' : ''?>>Italiano</option>
  8. </select>
  9. </form>

+ ten CSS z linku. Nie działa całkiem wg moich oczekiwać, ale zawsze...
SmokAnalog
Krzysiu, ten kod to jakaś masakra.
Kshyhoo
Dlaczego?
SmokAnalog
  1. Po co Ci multipart/form data?
  2. Dlaczego nie wyświetlasz znaczników <option> w pętli tylko X razy powtarzasz ten sam schemat?
  3. Dlaczego używasz ciastek tylko po to, żeby przekazać parametr do kolejnej strony?
  4. Czy mi się wydaje czy używasz... ramek? (które są przestarzałe od jakichś 10-ciu lat)
Kshyhoo
1. Przeoczenie.
2. Dla 3 opcji opłaca się?
3. W ciastkach trzymam język.
4. Nie używam ramek, ?lang=xx przeładowuje stronę.

Jestem amatorem, jak umiem, tak robię smile.gif
Turson
Po co w ogóle ciasteczko, jeżeli formularz jest wysyłany, używasz php wbrew temu co napisałeś w 1. poście. W tym wypadku nie lepiej po prostu sprawdzić $_POST?
Kshyhoo
A jak trzymać wybór języka? To wstępny wybór, potem można oczywiście zmienić i zapisać w bazie.
lukasz_os
A nie lepiej wyciągnąć z ciastka wartość lang i sprawdzać co tam jest i w danym option dodać selected="selected".
Kshyhoo
No pewnie, że można, tylko po co kombinować?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.