Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Google analytics - Śledzenie niezainstalowane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
klapaucius
Męczę się od wczoraj z podpięciem strony pod google analytics. Postępuję wedle instrukcji googla, wklejam odpowiednio wygenerowany kod JS zaraz przed znacznik </head>. I ciągle na stronie G Analytics jest napisane : Stan: Śledzenie niezainstalowane. Próbowałem wszystkiego: wklejać kod bezpośrednio do ciała strony, w head itp. Wywaliłem nawet wszelkie inne skrypty JS ze stronki, myśląc że może się z czymś gryzą.. Ale to nic nie pomogło. Naprawdę już nie wiem co robić, wszystko co piszą na ten temat google próbowałem zrobić. Na pewno wszystko dobrze robię. Tylko dlaczego to nie działa..?
Oto kod googla:
  1. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
  2. (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  3. m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  4. })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
  5.  
  6. ga('create', 'Moj ID', 'moj adres strony');
  7. ga('send', 'pageview');
  8.  

Inne stronki, które podpinałem do analytics przez wordpressa działają ok. Natomiast tego nie potrafię skonfigurować.. Mieliście może podobny problem? Coś wam przychodzi na myśl co może być źle?
Turson
Ostatnio też dodawałem stronkę pod Google Analytics i zrobiłem tak, że kod JS wkleiłem nie do head a na samym końcu strony. Strona nie jest analizowana od razu, więc poczekaj do 24h. To jeszcze nie wszystko, bo z tego co pamiętam, to trzeba jeszcze ich pliczek html wrzucić na serwer.
klapaucius
Cytat(Turson @ 8.03.2014, 19:57:52 ) *
Ostatnio też dodawałem stronkę pod Google Analytics i zrobiłem tak, że kod JS wkleiłem nie do head a na samym końcu strony. Strona nie jest analizowana od razu, więc poczekaj do 24h. To jeszcze nie wszystko, bo z tego co pamiętam, to trzeba jeszcze ich pliczek html wrzucić na serwer.

Też próbowałem wrzucić na sam koniec i nic to nie dało (tuż przed znacznik zamykający </body>.
No co prawda jeszcze chyba 24 h nie minęły ale niebawem miną.
O jakim pliku html mówisz? Pierwsze o tym słyszę, czyżbym coś przeoczył?
Turson
Chyba coś przeoczyłeś. Musisz wrzucić plik html i na tej podstawie jest weryfikacja
klapaucius
Cytat(Turson @ 8.03.2014, 21:08:24 ) *
Chyba coś przeoczyłeś. Musisz wrzucić plik html i na tej podstawie jest weryfikacja

Ok, ale kolego konkretniej.. Bo ja przerabiając całę FAQ googla anal. nie natknąłem się na informacje o tym, iż nalezy dodac jakikolwiek plik html. sad.gif gdzie tego szukac?
marrom
Instrukcja: https://support.google.com/webmasters/answe...f_topic=2370564
Turson
Cytat(klapaucius @ 9.03.2014, 03:10:47 ) *
Ok, ale kolego konkretniej.. Bo ja przerabiając całę FAQ googla anal. nie natknąłem się na informacje o tym, iż nalezy dodac jakikolwiek plik html. sad.gif gdzie tego szukac?

Jak dodajesz stronę to masz krok po kroku co trzeba zrobić i w jednym z kroków to jest
vonski
Cytat(Turson @ 9.03.2014, 11:45:37 ) *
Jak dodajesz stronę to masz krok po kroku co trzeba zrobić i w jednym z kroków to jest

Plik .html to się chyba przy weryfikacji webmaster tools wrzuca, pierwsze słyszę żeby analytics-a trzeba było w ten sposób weryfikować.
A co to tematu. Jak wjedziesz na stronę gdzie rzekomo śledzenie jest niezainstalowane a potem w Analytics wejdziesz w analizę na żywo to masz zero użytkowników? Pytam, bo miałem taki sam problem z Universal Analytics, że niby było śledzenie niezainstalowane, ale "na żywo" śledziło jak ktoś wchodził na stronę.
Turson
vonski, nie pamiętam po co to było, ale przy Analytics musiałem wrzucić plik.
klapaucius
Cytat(vonski @ 9.03.2014, 11:10:36 ) *
Plik .html to się chyba przy weryfikacji webmaster tools wrzuca, pierwsze słyszę żeby analytics-a trzeba było w ten sposób weryfikować.
A co to tematu. Jak wjedziesz na stronę gdzie rzekomo śledzenie jest niezainstalowane a potem w Analytics wejdziesz w analizę na żywo to masz zero użytkowników? Pytam, bo miałem taki sam problem z Universal Analytics, że niby było śledzenie niezainstalowane, ale "na żywo" śledziło jak ktoś wchodził na stronę.

Haha. No właśnie teraz pojawiły się raporty o wejściach, opcja "analiza na żywo" też działa, ale ciągle pisze że "śledzenie niezainstalowane". Czyli google ma albo jakiegoś buga albo nie wiem... : )

Grunt że działa, choć dziwie się że tak zaawansowane narzędzie, do tego tworzone przez samo Google działa tak wolno, że po ponad 36 h od zainstalowania podaje dopiero pierwsze raporty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.