Cytat
Nie nabijałem się smile.gif
Pytałem bo nigdy tego nie robiłem.
Myślę że posty wyżej mogą mi się przydać.
Generalnie jeśli mamy kilkurdzeniowy procesor to można wykonywać kilka instrukcji na raz. A tak to oczywiście możemy zawsze wykonać jedną instrukcję. Mowa tu oczywiście o wykonywaniu przez komputer kodu binarnego( assembler ). Dobrze się tego można nauczyć programując mikrokontrolery.
Życie jest jednak prostsze. Mamy systemy operacyjne, które za nas odwalają całą robotę. W językach niższego poziomu, niż JS - np. C/C++ możemy w łatwy sposób zarządzać pracą rdzeni, tworzyć procesy czy wątki. Wszystko za nas wykonuje system operacyjny. Jeśli chcemy napisać aplikację, która w tyle będzie pobierać dane, a tak to wykonywała jakieś inne operacje to musimy tak naprawdę wykonywać wiele operacji na raz. W większości takich sytuacji korzystamy z wątków.
W JS nie da się tego tak napisać. Nie możemy jednocześnie robić dwóch operacji na raz. Ale ponieważ z biegiem czasu bardzo tego brakowało, głownie po to, żeby pobrać jakieś dane z serwera to wymyśli AJAX. Dzięki temu możemy asynchronicznie wykonywać pewne operacje. Do poczytania artykuł w moim pierwszym poście.
Pozdrawiam