Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Echo dział, mysql_query już nie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KR2615
Witam
Mam taki fragment kodu:
  1. $query = "UPDATE `kobiety` SET `mezatka` = 0 WHERE `id`= '$singiel[id]'; UPDATE `faceci` SET `info` = CONCAT(info, '\n $date Od dzis jestem wolny' ) WHERE id ='$singiel[malzonekid]'";
  2. <------>$date = date('Y-m-d H:i:s', time());
  3. <------>mysql_query($query);
  4. <------>//echo $query;
  5. <------>//die();
  6. <------>@shell_exec("echo '$query' >> /tmp/cmd");
  7. <------>header('Location: http://www.google.pl');

Po odkomentowaniu tych dwoch linijek pokazuje dobra kwerende ktora wykonanan z PhpMyAdmina daje oczekiwany efekt jednak nie idzie wykonac jej ani przez mysql_query() ani zapisac do pliku. Co robie nie tak?
Kshyhoo
Cytat(KR2615 @ 11.03.2014, 18:51:40 ) *
Po odkomentowaniu tych dwoch linijek pokazuje dobra kwerende ktora wykonanan z PhpMyAdmina daje oczekiwany efekt jednak nie idzie wykonac jej ani przez mysql_query() ani zapisac do pliku. Co robie nie tak?

Wklej wynik zapytania.
KR2615
  1. UPDATE `kobiety` SET `mezatka` = 0 WHERE `id`= '1234';# Zmodyfikowanych rekordów: 1. UPDATE `faceci` SET `info` = CONCAT(info, ' 2014-03-11 18:56:54 Jestem wolny' ) WHERE id ='321'# Zmodyfikowanych rekordów: 1.
Kshyhoo
To zwraca Ci PHP? Z echo?
KR2615
Przez wynik zapytania rozumialem odpowiedz bazy mysql (phpmyadmin). Skrypt po odkomentowaniu linijki z echo i die wyrzuca:
Cytat
UPDATE `kobiety` SET `mezatka` = 0 WHERE `id`= '1234'; UPDATE `faceci` SET `info` = CONCAT(info, ' 2014-03-11 19:01:32 Od dzis jestem wolny' ) WHERE id ='123'

Edit: Rozbiłem tę kwerendę na dwie:
  1. $q1="UPDATE `kobiety` SET `mezatka` = 0 WHERE `id`= '1234'";
  2. $q2="UPDATE `faceci` SET `info` = CONCAT(info, ' 2014-03-11 19:01:32 Od dzis jestem wolny' ) WHERE id ='123'"

i działa co jednak nie zmienia mojego zaciekawienia, dlaczego w jednym wierszu sie nie dało
Damonsson
Bo mysql_query pozwala na wykonanie tylko jednego zapytania podczas jednego wywołania.

Pomyśl o przejściu na PDO i transakcje.
KR2615
To tylko malutki skrypcik, nie żadna aplikacja żeby ją robić obiektowo. W każdym razie dzięki za wyjaśnienia. Temat do zamknięcia.
nastu7
w zasadzie mam bardzo podobny problem, mianowicie
  1. $sql = mysql_query("UPDATE `players` SET `player_number` = '{$_POST['number']}' WHERE `player_id` = '{$id}' ");

po prostu nie update'uje bazy danych, jakiś hint?
Turson
W $_POST i $id są dobre wartości?
nastu7
na pewno, wcześniej za pomocą $id pobieram poprawnie dane, a $_POST korzystałem z tego samego dla INSERT INTO
Turson
  1. $sql = mysql_query("UPDATE `players` SET `player_number` = '{$_POST['number']}' WHERE `player_id` = '{$id}' ") or die(mysql_error());

spróbuj też $_POST[number]
nastu7
To samo, nie zmienia bazy danych, co ważniejsze, później mam,
  1. if($sql)
który się wykonuje.
Zapytanie zwraca wartość 1, co (chyba) znaczy, że zapytanie wykonało się pomyślnie, mam rację?

Natomiast śladu o tym nie ma w bazie danych.
nospor
To ze zapytanie wykonalo sie pomyslnie, nie oznacza, ze zostal spelniony warunek.....
var_dump($id);
i wszystko bedzie jasne.

I na przyszlosc nie wcianaj sie ludziom w temat, zaloz poprostu kolejny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.