Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Przypisanie jednej firmy do kilku branż (pobieranie danych) (50 zł za wydajne rozwiązanie)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
blazej88
Witam wszystkich

Mam następujący problem.

W większości katalogów firm lub stron istnieje możliwość przypisania jednej firmy lub strony do kilku branż.

Mam oczywiście stworzoną oddzielną tabele zawierającą branże i oddzielną tabelę dla firm.

---------------------------------------------
w przypadku jeśli pozostawiam możliwość przypisania firmy tylko do jednej branży nie ma problemu:

SELECT * FROM jakas_tabela WHERE branza = '$id_branzy'
----------------------------------------------

Rozwiązałem to tak, że do bazy dodałem dodatkowe pola: branza_1, branza_2, branza_3, branza_4
problem pojawia się przy próbie pobierania danych i przeszukiwaniu wg tych kryteriów:

SELECT * FROM jakas_tabela WHERE (branza = '$id_branzy' OR branza_1 = '$id_branzy' OR branza_2 = '$id_branzy' OR
branza_3 = '$id_branzy' OR branza_4 = '$id_branzy')

To rozwiązanie oczywiście jest nieoptymalne a użycie operatora OR w takiej ilości sprawia, że na wyniki trzeba czekać bardzo długo.

Jeśli macie jakiś gotowy i wydajny sposób na przypisywanie jednej firmy do kilku branż i skuteczny przeszukiwanie bazy (pobieranie wyników)

Za podrzucenie rozwiązania wyznaczam nagrodę 50 zł (przelew na konto)

Pozdrawiam
D

viking
Powinieneś mieć dodatkową tabelę firmy_branze (id_firmy, id_branzy). Po tym robisz złączenie i masz wszystkie potrzebne wyniki.
blazej88
Cytat(viking @ 13.03.2014, 11:30:16 ) *
Powinieneś mieć dodatkową tabelę firmy_branze (id_firmy, id_branzy). Po tym robisz złączenie i masz wszystkie potrzebne wyniki.

Wiąże się to z koniecznością stworzenia dodatkowej tabeli, która przy 600 tys firm urośnie do sporych rozmiarów no i w zasadzie przeszukuję dwie tabele. Czekam ... może będą lepsze pomysły.
markuz
Tabela z dwoma polami INT zajmuje 8 bajtów. Przy 600 tys. firm (założmy, że średnio 1 firma = 3 branże) wyjdzie 14400000 bajtów co daje niecałe 14 MB. Myślę, że to w cale nie jest "spory rozmiar" dla tej wielkości bazy firm. Optymalniejszego rozwiązania nie znajdziesz.
viking
I zwyczajnie jest to zgodne ze sztuką http://pl.wikipedia.org/wiki/Posta%C4%87_n...8bazy_danych%29
memory
Słuchaj viking'a , podstawa relacji wiele do wielu. 600 tyś dla bazy to nic

mmmmmmm
  1. SELECT * FROM jakas_tabela WHERE '$id_branzy' IN (branza, branza_1, branza_2, branza_3, branza_4)

+ indexy odpowiednie
Ale oczywiscie wyglada mi to na zjeb...ne jeden do wielu
blazej88
Zwycięzcą został markuz

Podesłał mi pomysł i przykłady wdrożenia.

Gratulacje :-)

Pozdrawiam
Darek

Cytat(mmmmmmm @ 13.03.2014, 12:16:02 ) *
  1. SELECT * FROM jakas_tabela WHERE '$id_branzy' IN (branza, branza_1, branza_2, branza_3, branza_4)

+ indexy odpowiednie
Ale oczywiscie wyglada mi to na zjeb...ne jeden do wielu

Chyba coś jest nie tak z tym zapytaniem
mmmmmmm
Cytat(blazej88 @ 13.03.2014, 12:33:16 ) *
Chyba coś jest nie tak z tym zapytaniem

No zaiste czytelny komunikat błędu.
YourFrog
Chyba jestem ułomny bo nie czaje różnicy pomiędzy tym co napisał @markuz a @viking
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.