Stworzyłem za pomocą phpmailer prosty formularz z możliwością dodania załącznika. Wszystko mi działa OK.
Chce dorobić żeby podczas dołączenia zdjęcia został podczas wysyłania automatycznie skalowany do ustalonego rozmiaru (pomniejszony) - zdjęcia pomniejszone będą wysłane na mój e-mail.
Teraz mam problem bo ludzi wysyłają b.duże zdjęcia i nie dość ze rozmiar jest duży to jeszcze zajmują po kilka MB.
Szukałem na forum jednak potrzebuję pomocy.
moj kod:
<?php $plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name']; $plik = $_FILES['plik']['name']; require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = 'xxx'; $mail->FromName = 'test'; $mail->Host = "smtp.wp.pl"; $mail->Mailer = "smtp.wp.pl"; $mail->Username = "xxx"; $mail->Password = "xxx"; $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = 'test; $mail->CharSet = 'utf-8'; $mail->IsHTML(true); $mail->Body = 'wiadomość z załącznikiem'; $mail->AddAddress("test@test.pl"); $mail->AddAttachment($plik_tmp, $plik); $mail->MsgHTML(" <p>Adres: <strong>$name</strong> </p> <p>Osoba: <strong>$address</strong> </p> <p>Adres e-mail: <strong>$email</strong> </p> <p>tresc: <strong>$message</strong> </p> "); if (!$mail->Send()) { echo '<p>Wystąpił błąd! Nie wysłano reklamacji.</p>'; } else { $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); echo '<p>Wiadomość została wysłana poprawnie.</p>'; } } ?>