Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Nieograniczona ilość danych dla jednego profilu + sortowanie po dacie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
NickOver
Siemka! Znów potrzebuję waszej pomocy.
Nie chce pisać historii życia więc w skrócie...
Potrzebuję aby dla każdego profilu była mozliwość dodawania nieograniczonej liczby danych więc zamiast robić dodatkowe komórki postanowiłem aby zrobić nową baze danych z polami:
Id - standardowo
Od - data w formacie mm-rrrr
Do - j.w.
Gdzie - Tekst
Kto - Id do kogo należy
Czy to dobry pomysł? Jeśli nie macie coś lepszego?
I teraz najważniejsze. Potrzebuję aby te dane sortowały się po dacie tj. są powiedzmy trzy rekordy Kto = 5 i teraz strona wyświetla te 3 rekordy posortowane po dacie - najpierw nastarszy. I tu pojawia się pytanie jak zrobić aby nastąpiło to sortowanie? Wystarczy sort by?Wiem że aby je wyswietlić muszę dać to w pętli (tak na wszelki piszę).

Przepraszam że tak chaotycznie ale już za długo siedzę przy kompie wink.gif
Z góry dzięki wielkie!
trueblue
Bardzo dobre rozwiązanie.

Masz dwie daty, więc albo "Od DESC", albo "Do DESC";
NickOver
Kolejne pytanie.
  1. if(isset($_GET['id'])) {
  2. $select=mysql_query("SELECT * FROM usera WHERE id='".$_GET['id']."'");
  3. $user=mysql_fetch_array($select);
  4. echo'<div class="pds">';
  5. echo 'Imię: '.$user['email'].'<br>';
  6. echo'</div>';

Wywala mi błąd :
"mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\portal\profil.php on line 8"

Czym zastąpić "$user=mysql_fetch_array($select);" aby wszystko pięknie działało?

EDIT: Nie wklejałem wszystkiego więc linia 8 w błędzie = linia 3 w tym co tu wrzuciłem.
vonski
Masz błąd w zapytaniu. Strzelam, że tabela 'usera' nie istnieje, a miało być 'users' wink.gif
Jeśli się mylę, to zaraz po wykonaniu zapytania daj:

i wklej tutaj co się wyświetliło.
NickOver
Dzięki wielkie! Nie zauważyłem tej literówki wink.gif

Ostatnie pytanie. Mam zalogowanego usera z bazy "a" i chciałbym aby na stronie pokazało się 8 LOSOWYCH rekordów z bazy "b" z taką samą wartością (litery) kolumny BRAND jak zalogowanego usera. Najlepiej jakby ktoś łopatologicznie wytłumaczył mi jak to zrobić, lub napisał gotowy kod.
Dodatkowo po kliknięciu w któryś wyświetlonych rekordów przenosiło by na stronę ".php?id=x" gdzie x = id z bazy tego rekordu.
Po raz 3 z góry dzięki wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.