NickOver
27.03.2014, 09:12:00
Siemka.
<?php
include ('db.php');
$a= $_SESSION['id'];
$select=mysql_query("SELECT * FROM wyk WHERE kto='$a'"); {
echo '"<tr><td>"$r["odm"] "</td><td>"$r["odr"]
"</td><td>"$r["dom"]
"</td><td>"$r["dor"]
"</td><td>"$r["gdzie"]
"</td><td>"$r["jako"]
"</td></tr>"';
}
echo '<form action="wyk.php" method="POST"> <input type="text" name="odm"><br />
<input type="text" name="odr"><br />
<input type="text" name="dom"><br />
<input type="text" name="dor"><br />
<input type="text" name="gdzie"><br />
<input type="text" name="jako"><br />
<input type="submit" name="ok" value="Wyślij!">
</form>';
{
$odm = trim($_POST['odm']); $odr = trim($_POST['odr']); $dom = trim($_POST['dom']); $dor = trim($_POST['dor']); $gdzie = trim($_POST['gdzie']); $jako = trim($_POST['jako']); $kto = $_SESSION['id'];
$query = "INSERT INTO `wyk` (`odm`, `odr`, `dom`, `dor` `gdzie`, `jako`, `kto`) VALUES ('$odm', '$odr', '$dom', '$dor' '$gdzie' '$jako', '$kto)";
}
Teraz potrzebuję to posortować, z tym że to sortowanie musi być "podwójne" tj. zmienne "odm, odr, dom, dor" są liczbami
najpierw musi sortować według "odr" (rok) i jeśli "odr" się powtarza musi posortować powtarzające się rekordy według [odm](miesiąc). Mógłby ktoś coś takiego skrobnąć?
nospor
27.03.2014, 09:19:54
No to sortuj. Do sortowania w mysql uzywa sie ORDER BY
NickOver
27.03.2014, 09:32:01
Ogólnie wiem jak się sortuje, lecz nie wiem jak zrobić takie podwójne sortowanie.
nospor
27.03.2014, 09:33:18
Nadal ORDER BY. Po przecinku podajesz kolejne pola. Ale to wszystko jest w manualu mysql opisane, podane na przykladach
NickOver
27.03.2014, 09:48:57
Na razie nie robiłem sortowania, ale próbując coś dodać wywala mi:
ZAPYTANIE:INSERT INTO `wyk` (`gdzie`, `kto`, `odm`, `odr`, `dom`, `dor`) VALUES ('małpka SA', '2', 12', '1994', '12', '1997', 'małpka SA', '2)BŁĄD:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '', '1994', '12', '1997', 'małpka SA', '2)' at line 1
Widzi ktos może przyczynę tego błędu?
markuz
27.03.2014, 09:54:04
INSERT INTO `wyk` (`gdzie`, `kto`, `odm`, `odr`, `dom`, `dor`) VALUES ('małpka SA', '2', 12', '1994', '12', '1997', 'małpka SA', '2)
Patrz na apostrofy.
nospor
27.03.2014, 09:54:44
nie sadzisz ze ostatnia 2 nalezy domknac apostrofem skoro apostrofem ja zaczynasz?