Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki system operacyjny dla netbooka?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
xavi_sof
Witam!

Mój netbook to:
http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/E...specifications/

1gb ram, 250gb, 1.66GHz

O co chodzi?
Chodzi o szybkość... Czy jedyny dobry wybór to XP SP3?

PS. Może Lubuntu?
KR2615
Nie, XP to słaby wybór bo jesteśmy już po 14 kwietnia. Pozatym jest przestażały, wolny i szybko "się zamula"

Linux to bardzo dobry wybór. Ta konfiguracja pociągnęła by nawet zwykłe Ubuntu jednak bez dodatku unity (to taki face w stylu Win8) Polecam także Minta. Oba te Linuxy latwo sie instaluja, nie ma problemu ze sterownikami i porgramami a w obsludze sa rownie przyjazne co Windowsy.
sazian
debian z gnome 3
viking
@KR2615. Kolega ma coś podobnego tylko 512 ramu i zainstalowanego Minta z LXDE. Chodzi mu to tragicznie, dysk cały czas zajęty i aż się dziwię że ma cierpliwość do "pracy" czy jak patrzenie ciągłe w ekran i czekanie nazwać. Ja bym poszedł w kierunku Centos który ma niebywałą zdolność oszczędzania zasobów.
xavi_sof
Jak wygląda sprawa z programami?

Czy odpalenie programów napisanych pod WINDOWS jest możliwe na tych systemach? (i nie są napisane pod linux)
nospor
zalezy jakie programy, ale w wiekszosci normalnych odpalają sie bez problemu pod linuxem.
xavi_sof
Reasumując, jest sens się bawić w instalacje Ubuntu? Czy walnąć formata na xp i tyle. hm?
KR2615
@viking: a może jakiś błąd w konfiguracji? Za czasów Debiana 5 wgrałem go ojcu na laptopa z 256MB RAMu gdzie XP chodzil tragicznie, spedzilem pol godziny na forach odnosnie optymalizacji tego sprzetu (stery, Xorg i te sprawy) i tata zadowolony po dzien dzisiejsz wink.gif

A co do tematu i ogolnie sprawy z Linuxem: to bardzo odbry system, bardziej konfigurowalny, kustomizowalny i wydajniejszy, jesli oczywiscie zechcemy sie z nim troszke pobawic. xavi_sof: Jesli szukasz łatwego rozwiazania dla leniwych, pozostań przy Windzie. Ten system został stworzony własnie z mysla o takich uzytkownikach, szczegolnie Win8, ten to wrecz zacheca do zaniechania samodzielnego myslenia i oddania sie odruchom instynktownym. Ogolnie nauka Linuxa bardzo dobrze zrobi komus kto zajmuje sie PHP i mam nadzieje ma aspiracje zostac programista, deweloperem itp itd.
xavi_sof
Zostane przy Winie, niestety pracuje też jako muzyk, używam kilku programów - metronom, sibelius, photoshop, easy clicker, minimizer, fine metronome, everything - czuje że gdybym miał szukać zamienników pod linuxa musiałbym całość ogarniać od nowa... sad.gif Szkoda... Linux jakoś mnie przyciąga....

Popatrze jeszcze..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.