Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka Graficzno-Tekstowa
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
MarioKurak
List otwarty
W 2010 wpadłem na pomysł wybudowania wyszukiwarki graficzno tekstowej przygotowałem wstępny projekt W 2011 wynająłem programistę ,ale Mnie okradł 2012, wynająłem drugiego programistę ,ale ten nie podołał wyzwaniu. Na dzień dzisiejszy jestem stratny około 50tyś .Wpierw postanowiłem się wycofać , ale wpadł Mi do głowy pomysł ,że może są w Polsce uczciwi normalni ludzie którzy by pomogli wybudować ową wyszukiwarkę.
Co jest zrobione -Stworzony jest cały design , grafika, logistyka działania projekt jak powinna wyglądać baza danych .Co jest do zrobienia trzeba wszystko zakodować .
Projekt najchętniej oddałbym jakiejś uczelni ,instytutowi badawczemu ,lub grupie pasjonatów tongue.gif
Oczywiście zrzeknę się wszelakich praw autorskich
Osoby chętne do współpracy prosiłbym o kontakt mailowy papaq@wp.pl
Poniżej zamieszczam skrawek projektu
Pierwsze zdjęcie przedstawia stronę główną
Drugie Zdjęcie Przedstawia jedną z czterech głównych podstroi, działów
Trzecie wyszukiwarkę działową
Czwarte przeglądarkę
W projekcie jest jeszcze kilkanaście innych podstron panel użytkownika, rozrysowana baza danych

http://scr.hu/9fe/d4x21
http://scr.hu/9fe/onpqc
http://scr.hu/9fe/ty70n
http://scr.hu/9fe/mvog2
Damonsson
Gdybyś jeszcze kiedyś wpadł na kolejny taki głupi pomysł i chciał stracić 50 tys. zł daj znać, chętnie przytulę wink.gif
MarioKurak
Cytat(Damonsson @ 20.04.2014, 21:29:16 ) *
Gdybyś jeszcze kiedyś wpadł na kolejny taki głupi pomysł i chciał stracić 50 tys. zł daj znać, chętnie przytulę wink.gif

Wie Pan przez takich ludzi jak Pan w Polsce zawsze będzie źle . Szkoda Mi Pana
MrMag
na czym ten projekt polega? opierasz sie na googlu z prezentowaniem wynikow czy masz swoja wlasna wyszukiwarke? dlaczego ktos bedzie chcial z niej skorzystac?
KR2615
Ważne, że jest pomysł, projekt, szacunek do klienta i samego siebie. To Mi z wielkiej litery powala wink.gif
fizzlebubble
Cytat(Damonsson @ 20.04.2014, 22:29:16 ) *

Król wszystkich trolli biggrin.gif. Chętnie wejdę w spółę, szybciej nam to pójdzie biggrin.gif.
MarioKurak
Cytat(MrMag @ 21.04.2014, 08:11:48 ) *
na czym ten projekt polega? opierasz sie na googlu z prezentowaniem wynikow czy masz swoja wlasna wyszukiwarke? dlaczego ktos bedzie chcial z niej skorzystac?

Na czym polega projekt ?
Projekt zakłada wyszukiwanie portali, ogłoszeń, sklepów rozrywki za pomocą obrazu
Na czym opieram wyszukiwarkę ?
Wyszukiwarka jest matrycą konfigurowaną przez użytkowników po późniejszym zatwierdzeniu przez Administratora .Konfiguracja odbywać się będzie w Panelu użytkownika .Wyszukiwarka posiada też funkcję wyszukiwania tekstowego tak jak w Google czy Bing z Tą różnicą ,że struktura drzewka Bazy Dannych ograniczy powtarzalność wyszukiwanych stron.
Dlaczego Ktoś Będzie chciał z niej skorzystać ?
Jest prostsza w obsłudze , bardziej przejrzysta ,użytkownik będzie mógł wydać opinie na temat danej strony, obrazu, sklepu ,ogłoszenia. Kontrolowane Reklamy nie będą zaśmiecały komputera
KR2615
Mówisz, że jest prostsza niż inne wyszukiwarki a ja nadal nie rozumiem zasady jej działania. Domniemuję, że skoro opiera się na wyzukiwaniu obrazem to wrzucam w tę wyszukiwarkę ten plik:

a wyszukwiarka mówi mi, że to przełącznica światłowodowa 2U z 24 pigtailami i adapterami LC simplex oraz kieruje mnie do odpowiedniego sklepu bądź też znajduje ogłoszenia sprzedaży z mojej okolicy. Jeśli tak to zacnie, bo co prawda ktoś już próbował wczesniej stworzyć coś podobnego al nie działało zbytnio dobrze...
kayman
miałem przyjemność negocjować z tym zleceniodawcą mniej więcej rok temu biggrin.gif

w umowie były klauzule takie że odpowiadałbym finansowo nawet za "gradobicie w Olsztynie"

umowy z nim nie podpisałem a mam wrażenie że to on coś kombinuje a potem zwala na każdego kto się trafi smile.gif

najlepszym dowodem jest to ze od roku projekt nie ruszył z miejsca a całość jest do ogarnięcia w max 2-3 miesiące dla jednego człowieka

ale przez te 2-3 miesiące trzeba coś jeść ale od tego Pana zaliczki nie ma się co spodziewać chyba że pod rygorem "zastawu domu" lub "przykucia się do pręgierza"

ja z tym Panem współpracy nie podjąłem i innym tez nie polecam, co on kombinuje nie wiem ale jego płacze o ogólniej nieuczciwości wykonawców nie zmieniły się od roku

jeżeli ktoś w ogóle zechce z nim współpracować to niech dobrze przeczyta umowę

pozdrawiam

MarioKurak
Cytat(kayman @ 21.04.2014, 15:49:28 ) *
miałem przyjemność negocjować z tym zleceniodawcą mniej więcej rok temu biggrin.gif

w umowie były klauzule takie że odpowiadałbym finansowo nawet za "gradobicie w Olsztynie"

umowy z nim nie podpisałem a mam wrażenie że to on coś kombinuje a potem zwala na każdego kto się trafi smile.gif

najlepszym dowodem jest to ze od roku projekt nie ruszył z miejsca a całość jest do ogarnięcia w max 2-3 miesiące dla jednego człowieka

ale przez te 2-3 miesiące trzeba coś jeść ale od tego Pana zaliczki nie ma się co spodziewać chyba że pod rygorem "zastawu domu" lub "przykucia się do pręgierza"

ja z tym Panem współpracy nie podjąłem i innym tez nie polecam, co on kombinuje nie wiem ale jego płacze o ogólniej nieuczciwości wykonawców nie zmieniły się od roku

pozdrawiam

Akurat projekt ruszył z miejsca ,a jeżeli negocjował Pan Rok temu ze Mną to był Pan jednym z pary kolesi którzy na zmiane próbowali podbić cenne dzieła ,gdy ja się zgodziłem na odpowiednią cenne Pan się wycofywał a Pana Kolega Podnosił Cene w innej Ofercie .Ale okazało się że znalazłem kogoś innego kto zaczoł prace nad tym projektem tylko ,że zamias PHP zamarzyło się tej osobie pisania w Wężu i poległ osoba Ta Otrzymała Pieniądze zaliczke i płatności za Pierwszy i Drugi Etap. Mam jeszcze record całych negocjaji z Panem jeżeli Pan chce moge zamieścić na forum.
Co do Umów jakoś Grafik się wywiązał dostał zapłacone za wszystko ,Programista Węża tak samo chce Pan to umieszcze Płatności.Wracając jeszcze do umowy czy ja pisze ,żę chce z Kimś podpisywać umowe napisałem ,że chcę się zrzec praw do powstałego projektu . Nad tym projektem pracowałem przez ostanie 4 lata więc musi Być na rzeczy szkoda Mi czasu ,który pościęciłem a że niejestem programisą nie potrafie napisać kodu zrzekne się wszystkiego tylko po to żeby to powstało .
fizzlebubble
Cytat
że zamias PHP zamarzyło się tej osobie pisania w Wężu

Dobra, jebłem... WĘŻU biggrin.gif
MarioKurak
Cytat(KR2615 @ 21.04.2014, 15:16:16 ) *
Mówisz, że jest prostsza niż inne wyszukiwarki a ja nadal nie rozumiem zasady jej działania. Domniemuję, że skoro opiera się na wyzukiwaniu obrazem to wrzucam w tę wyszukiwarkę ten plik:

a wyszukwiarka mówi mi, że to przełącznica światłowodowa 2U z 24 pigtailami i adapterami LC simplex oraz kieruje mnie do odpowiedniego sklepu bądź też znajduje ogłoszenia sprzedaży z mojej okolicy. Jeśli tak to zacnie, bo co prawda ktoś już próbował wczesniej stworzyć coś podobnego al nie działało zbytnio dobrze...

Tak podobna zasada działania nie wiem jak wyglądała poprzednia wyszukiwarka więc nie będę się wypowiadał na jej temat
kayman
Cytat(MarioKurak @ 21.04.2014, 20:09:49 ) *
Akurat projekt ruszył z miejsca

nic nie ruszył biggrin.gif -> http://4klik.pl/

cena była ustalona bardzo szybko tylko umowa z mojej strony nie do przyjęcia smile.gif poza tym zleceniodawca dzwoni z Anglii twierdząc ze ma firmę w Polsce, nie ma specyfikacji tylko tłumaczenie co i jak przez telefon, jakieś to takie było szemrane, ostatecznie dzisiaj mam wrażenie że wcale nie chodziło o wykonanie czegokolwiek i ze uniknąłem kłopotów smile.gif

ps. btw. jak się pisze w wężu? trzeba mieć węża w kieszeni czy jak? biggrin.gif
MarioKurak
Cytat(kayman @ 21.04.2014, 20:29:34 ) *
nic nie ruszył biggrin.gif -> http://4klik.pl/

cena była ustalona bardzo szybko tylko umowa z mojej strony nie do przyjęcia smile.gif poza tym zleceniodawca dzwoni z Anglii twierdząc ze ma firmę w Polsce, nie ma specyfikacji tylko tłumaczenie co i jak przez telefon, jakieś to takie było szemrane, ostatecznie dzisiaj mam wrażenie że wcale nie chodziło o wykonanie czegokolwiek i ze uniknąłem kłopotów smile.gif

ps. btw. jak się pisze w wężu? trzeba mieć węża w kieszeni czy jak? biggrin.gif

To co Pan pisze w pierwszym zdaniu o umowie to bzdura tak jak mówiłem mam record z korespondencji z Panem naprawde niebęde Tego wywlekał ,bo niema to najmniejszego sensu i tak dałem się wciągnąć w jakiś hejt z Panem . W wężu czyli w Python framework Dijango a link, który pan przypioł jest pierwszą próbą napisania w/w projektu osoba która to napisała poprostu Mnie okradła sad.gif(
kayman
Cytat(MarioKurak @ 21.04.2014, 21:48:42 ) *
To co Pan pisze w pierwszym zdaniu o umowie to bzdura tak jak mówiłem mam record z korespondencji z Panem naprawde niebęde Tego wywlekał ,bo niema to najmniejszego sensu i tak dałem się wciągnąć w jakiś hejt z Panem . W wężu czyli w Python framework Dijango a link, który pan przypioł jest pierwszą próbą napisania w/w projektu osoba która to napisała poprostu Mnie okradła sad.gif(

a czego ja mam się obawiać? smile.gif że odmówiłem ostatecznie wykonania usługi? smile.gif

btw. proszę zobaczyć co Pan pisze, inni ma Pana miejscu mieli by już wersję 3.0 tej strony a Pan na razie od 4 lat nie wystartował nawet z beta biggrin.gif więc jakby na to nie patrzył jest coś na rzeczy biggrin.gif
MarioKurak
btw. proszę zobaczyć co Pan pisze, inni ma Pana miejscu mieli by już wersję 3.0 tej strony a Pan na razie od 4 lat nie wystartował nawet z beta biggrin.gif więc jakby na to nie patrzył jest coś na rzeczy biggrin.gif
[/quote]

Opracowanie takiego projektu to nie jest dzień łatwiej jest przepisać książke 10 razy niż Ją napisać. Druga sprawa podszedłem do sprawy zbyt uczciwie ,wszystko chciałem Mieć od samego początku klarowne zgodne z Prawem niestety.. nie wyszło . Wieczorem postaram się stworzyć krótki slajd projektu dla przybliżenia o czym mówie. A to ,że Pan odmówił to też jest grubymi nićmi szyte Ja prędzej powiedziałbym nie doszliśmy do porozumienia za dużo Pan żądał za projekt tongue.gif
mrc
Czytając cały ten temat nie dziwię się kayman że nie chciałeś podjąć się tego zlecenia smile.gif

@MarioKurak
Jeżeli myślisz, że tą rozmową przyciągniesz kogoś, kto będzie chciał wziąć się za ten projekt, to jesteś w błędzie. Jeżeli projekt jest tak chaotyczny jak sposób, w który piszesz, to życzę powodzenia każdemu, kto będzie chciał z Tobą rozmawiać nt tego projektu, oraz dalej go kodować.

Cytat

Pracując z uporczywym klientem, umowa nie jest żadnym zabezpieczeniem smile.gif Będzie dzwonił taki do Ciebie co chwilę, pisał maile, byle by tylko "nie został oszukany". Generalnie źle jest brać wszystkich do jednego worka "Na pewno mnie oszuka".
MarioKurak
Cytat(mrc @ 22.04.2014, 08:47:00 ) *
Czytając cały ten temat nie dziwię się kayman że nie chciałeś podjąć się tego zlecenia smile.gif

@MarioKurak
Jeżeli myślisz, że tą rozmową przyciągniesz kogoś, kto będzie chciał wziąć się za ten projekt, to jesteś w błędzie. Jeżeli projekt jest tak chaotyczny jak sposób, w który piszesz, to życzę powodzenia każdemu, kto będzie chciał z Tobą rozmawiać nt tego projektu, oraz dalej go kodować.

Pracując z uporczywym klientem, umowa nie jest żadnym zabezpieczeniem smile.gif Będzie dzwonił taki do Ciebie co chwilę, pisał maile, byle by tylko "nie został oszukany". Generalnie źle jest brać wszystkich do jednego worka "Na pewno mnie oszuka".

Jeżeli podpisujesz z Klijentem umowe za 25tyś to nic dziwnego ,że klijent chce się zabezpieczyć(tymbardziej ,że został wcześniej oszukany),jeżeli podpisujesz umowe z klijentem i kijent nie mieszka w Polsce nie wyobrażaj Sobie ,że Klijent będzie negocjował umowy przez emaila. Wracając do umowy negocjując umowe zawsze byłem otwarty na poprawki i negocjacje, a w przypadku umowy z Kaymanem wiedział ,że zależy Mi na projekcie, projekt może stworzyć garstka osób więc z kolegą podbijali cenne na zmiane gdy to zauważyłem przerwaliśmy rozmowy.
Wiem ,że z tematu zrodził się post Troll ,ale co zrobie każdy Ma prawo do obrony.
Wieczorem postaram się przypliżyć projekt wrzycucając kilka slajdów.
!*!
Możesz udostępnić treść tych negocjacji o ile druga strona wyrazi na to zgodę?
kayman
Cytat(MarioKurak @ 22.04.2014, 13:25:38 ) *
a w przypadku umowy z Kaymanem wiedział ,że zależy Mi na projekcie, projekt może stworzyć garstka osób więc z kolegą podbijali cenne na zmiane gdy to zauważyłem przerwaliśmy rozmowy.

już zrobił ze mnie oszusta biggrin.gif ale mnie nie ubędzie biggrin.gif

szanowny Panie -> wcale nie chodziło o podbijanie ceny tylko nie chciałeś w żaden sposób zapłacić zaliczki biggrin.gif w ogóle mnie nie kojarzysz i w ogóle nie pamiętasz jakie były fakty biggrin.gif

ale generalnie na tej negocjacji się bardzo dużo nauczyłem i teraz wiem że takich klientów trzeba omijać z daleka i jak już po kilku słowach ich rozpoznać-> powód jest prosty -> nie stać ich na programistę więc ubierają swoją niemoc w wielkie słowa i umowy tak napisane by w razie czego nie zapłacić grosza biggrin.gif

może poszuka Pan programisty wśród Niemców, Rosjan, Anglików tudzież innych "uczciwych" narodów a tu po prostu niech Pan nie zawraca (_)(_) i nie robi z siebie pośmiewiska biggrin.gif

pozdrawiam serdecznie
fizzlebubble
Jak na razie to sporo dymu, lecz bez wiarygodnych szczegółów.
kayman
Cytat(fizzlebubble @ 22.04.2014, 13:57:06 ) *
Jak na razie to sporo dymu, lecz bez wiarygodnych szczegółów.

fakt jest jeden -> od kilku lat nikt nie skończył projektu który w moim mniemaniu jest do ogarnięcia w max 3 miesiące dla jednego człowieka

z tego co pamiętam jakieś 20 może 30 widoków różnych, baza danych tez jakieś +- 30 tabel, naprawdę nic powalającego a nawet zaryzykował bym stwierdzenie ze sklepy obecnie mają większe skomplikowanie smile.gif
fizzlebubble
Jeśli aż tak bagatelizujesz algorytm takiej wyszukiwarki to albo ja o czymś nie wiem, albo Ty.
kayman
nie bagatelizuję, pewnie pomyślałeś o robocie wyszukującym -> nie nie tu użytkownik miał się sam zgłaszać do tej "wyszukiwarki" i w pewnych przypadkach płacić za usługę smile.gif
fizzlebubble
Ok, rozumiem. Wciąż wąskim gardłem jest przeszukiwanie matrycy obrazu. Bodajże Google jest w tej chwili liderem tego sposobu przeszukiwania zasobów, co mówi samo za siebie.
kayman
autor tematu obiecał że pokaże jakieś szczegóły dzisiaj, zobaczmy jak ten projekt ewoluował przez ten rok smile.gif

rok temu on bardziej przypominał katalog firm, stron, usług, produktów etc. niż wyszukiwarkę smile.gif cóż semantyka jak semantyka smile.gif
fizzlebubble
Katalog - spoko, sam bym się chętnie podjął, jednakże wyszukiwarka obrazków? Za 25k? Bez oparcia o tagi, a rozpoznawanie i klasyfikacja obrazu? No way...
MarioKurak
Cytat(!*! @ 22.04.2014, 12:38:50 ) *
Możesz udostępnić treść tych negocjacji o ile druga strona wyrazi na to zgodę?

Cytat mogę ,ale nie na ramach forum
kayman
Cytat(MarioKurak @ 22.04.2014, 15:12:06 ) *
Cytat mogę ,ale nie na ramach forum

a to niby dlaczego?

ja nie mam żadnych kopii -> mimo to nie obawiam się upublicznienia tego, nawet jestem ciekaw czy to moje negocjacje smile.gif
MarioKurak
Cytat(kayman @ 22.04.2014, 13:35:02 ) *
autor tematu obiecał że pokaże jakieś szczegóły dzisiaj, zobaczmy jak ten projekt ewoluował przez ten rok smile.gif

rok temu on bardziej przypominał katalog firm, stron, usług, produktów etc. niż wyszukiwarkę smile.gif cóż semantyka jak semantyka smile.gif

Wieczorem wyśle kilka slajdów teraz jestem w pracy i niemam możliwości tongue.gif

Slajd przedstawia:
Strone główną
Pierwszą podstrone działajacą na zasadzie katalogu,
Drugą podstrone wyszukiwarke obrazu,
Trzecią podstrone przeglądarke obrazu
http://scr.hu/9fe/bp746

Slajd przedstawia :
Panel Użytkownika
Panel Użytkownika Komercyjnego przeznaczony dla firm
Przycisk Poleć służący do konfiguracji danych obszarów
Panel wraz z przyciskiem Poleć
http://scr.hu/9fe/asy4d

Slajd przedstawia tongue.gif
Panele finansowe i reklamowe
http://scr.hu/9fe/9nplf

Niezamieściłem Drzewka Bazy Danych ,Panelu Dodawania Obrazu,Obszaru ,Panelu Logowego,Częsci Regulaminowych zasad działania poszczególnych paneli...

Jeżeli ktoś chce zobaczyć umowe o której pisał Kayman lub recordy poprosze o maila proszę również o nie Trollowanie postu zbędnymi komentarzami jeżeli ma ktoś dotyczące Postu prosze o kontakt postaram się odpowiedzieć
motyl-pl
Ciekawi mnie ile zapłaciłeś za tą grafikę która przedstawia się w bardzo bardzo nijaki sposób i jest brzydka :-/
mrc
Mnie również ta grafika nie zachęca... W dzisiejszym IT ui idzie w minimalizm, flat. Tutaj za dużo wypukłości, nie mówiąc już o braku dopasowania elementów do siebie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.