Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyłączenie parsowania php w określonym katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
brc
Szukam najskuteczniejszej metody wyłączenia (poprzez .htaccess) wykonywania skryptu PHP w określonym katalogu, ale w taki sposób, żeby wyświetliło źródło pliku.
Dzięki.
Pyton_000
php_flag engine off
brc
No nie bardzo, wyświetla mi pięćsetkę, a chciałbym, żeby wyświetliło źródło tego pliku.
Od razu zaznaczę, że nie mam możliwości edycji konfiguracji serwera.
sf
Cytat(brc @ 7.05.2014, 19:03:26 ) *
No nie bardzo, wyświetla mi pięćsetkę, a chciałbym, żeby wyświetliło źródło tego pliku.
Od razu zaznaczę, że nie mam możliwości edycji konfiguracji serwera.

500 oznacza w tym przypadku, że nie masz praw ustawiania php_flag, powyższa odpowiedź jest prawidłowa, napisz do admina serwera z prośbą o włączenie tej opcji
brc
Jest prawidłowa, ale nie dla mnie.

Bawiłem się highlight_file, to by mnie interesowało - da się zrobić przekierowanie w htaccess albo inne, które prześle do jakiegoś tam pliku "koloruj.php" ścieżkę do pliku php, który ktoś chce wywołać? Przekierowania, przepisywania i reszta działają.
Na razie zrobiłem sobie tak: RedirectMatch 303 ^.*(.*).php(.*)$
markuz
Równie dobrze możesz zmienić nagłówki na plain/text i wysłać skrypt w postaci tekstu.
brc
Wymuszanie plaint/text niczego u mnie nie zmienia, nie wiem czemu - pewnie też coś z konf. serwera. Chciałbym jednak coś z tym highlight_file, jeśli się da.
markuz
To najpierw pobierasz zawartość danego pliku np. przez file_get_contents, potem kolorujesz przez highlight_file i wyświetlasz jako zwykły HTML.
brc
Niby jak? Mógłbyś konkretniej?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.