Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak napisać zmianę hasła i meila po zalogowaniu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mres
Witam,

Dane typu hasło i meil są zapisane w bazie mysql. Jak napisać formularz, aby to zmienić?

Czy ktoś może mi w tym pomóc?
Luna_s20
Normalnie, jak każdy inny formularz, np ten który masz do rejestracji.
Ja dla wygody użytkownika podstawiam w większe pola, jak np sygnatura, dane w oryginalnej(zaczerpniętej z bazy) formie. Oprócz hasła oczywiście. Np
  1. <input name="jakieśdane" type="text" value="<?php echo $user[jakieśdane]; ?>"/>

Przy czym dla bezpieczeństwa proponuję dać opcję wpisywania aktualnego hasła, przed zmianą na nowe.
Jeśli hasło aktualne pokrywa się z tym z bazy, wówczas wysyłasz nowe dane do bazy:
  1. $upd = "UPDATE users SET user_email = '$email', user_password = '$newpass' WHERE `username`='$username' AND `password`='$password'";

Oczywiście dane dla '$username' i '$password' musisz sobie najpierw wydobyć z bazy danych, a potem sprawdzić.

Dobrym pomysłem jest też wstawienie dwóch pól dla nowego hasła użytkownika, i sprawdzenie, czy wpisane hasła się zgadzają. To zapobiegnie wpisaniu byle czego przez mniej rozgarniętych użytkowników, i zablokowania sobie przez nich dostępu do konta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.