Mam punktu wyliczone na podstawie tego kodu, jednak chce posortować wyniki while wg. tych że punktów. Dlatego chce aby rekord w tabeli 'sklad' był właśnie tą zmienną, ewentualnie robimy tak: wyliczamy punktacja_totalna -> zamieniamy ją na rekord tabeli -> wywołujemy. Tylko jak to zrobić - z tym mam problem.
Kod który do tej pory zrobiłem:
<?php
include("config.php");
$result = mysql_query("SELECT * FROM sklad ORDER BY punktacja_totalna DESC",$connect);
{
$nazwa=$myrow['nazwa'];
$numer=$myrow['numer'];
$diablo_api_url = "http://eu.battle.net/api/d3/profile/{$nazwa}-{$numer}/";
$character_info = json_decode($diablo_json);
$paragon_level = $character_info->paragonLevel;
$class = $character_info->heroes[0]->class;
$h_level = $character_info->paragonLevelHardcore;
$elite = $character_info->kills->elites;
$suma = $paragon_level ; // wiem że ta linijka jest bezsensu, jest tutaj pewne działanie matematyczne którego nie chce zdradzać
$ssuma = $h_level ;
$sssuma = $elite ;
$ssssuma = $myrow['achiv'] ;
$punktacja_totalna = $suma + $ssuma + $sssuma + $ssssuma;
settype($punktacja_totalna, "integer");
// i tutaj trzeba $punktacja_totalna wrzucić do bazy danych a następnie wyniki sortować wg. tego rekordu, jeżeli dobrze rozumiem.
?>
kod wyświetla się prawidłowo wszelkie zmienne, tylko trzeba go odpowiednio posortować.
może inaczej, mam cały kod poniżej. Obecnie wyniki sortują się wg. wyników z bazy MySQL (w tym przypadku 'achiv'), a chce by sortowały się wg. zmiennej $punktacja_totalna.
Rozumiem, że muszę całkowicie przerobić pętlę while - obecnie nie potrzebnie pobieram w ten sposób dane. Mogę je pobrać, wyniki wrzucić w tablicę
$tablica[1]['nazwa']
tylko nie bardzo wiem jak to zrobić.
<?php
include("config.php");
$result = mysql_query("SELECT * FROM sklad ORDER BY achiv DESC",$connect);
{
$nazwa=$myrow['nazwa'];
$numer=$myrow['numer'];
$diablo_api_url = "http://eu.battle.net/api/d3/profile/{$nazwa}-{$numer}/";
$character_info = json_decode($diablo_json);
$paragon_level = $character_info->paragonLevel;
$class = $character_info->heroes[0]->class;
$h_level = $character_info->paragonLevelHardcore;
$elite = $character_info->kills->elites;
$suma = $paragon_level; // wiem że ta linijka jest bezsensu, jest tutaj pewne działanie matematyczne którego nie chce zdradzać.
$ssuma = $h_level;
$sssuma = $elite;
$ssssuma = $myrow['achiv'];
$punktacja_totalna = $suma + $ssuma + $sssuma + $ssssuma;
settype($punktacja_totalna, "integer");
?>
<div id="gen0"><hr size="1"></div>
<div id="kontakt1">
<div id="pole1"><div><b>nice Score</b></div><div id="p3"><?= $punktacja_totalna ?></div></div>
<div id="pole1"><div>Battle Tag</div><div id="p1"><?= $nazwa ?>#<?= $numer ?></div></div>
<div id="pole1"><div>Paragon Level</div><div id="p3"><?= $paragon_level ?></div></div>
<div id="pole1"><div>Hardcore plvl</div><div id="p3"><?= $h_level ?></div></div>
<div id="pole1"><div>Zabitych Elit</div><div id="p3"><?= $elite ?></div></div>
</div>
<?php
}
?>