Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Scieżka do folderu i plików w nim
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
EyeOfDevil
Witam.
W jaki sposób ustawić by cookie.dat i account.dat były czytane z jednego folderu a config.dat z innego? cookie.dat i account.dat myślę że jako tako udało mi się ustawić ale teraz co zmienić by config.dat było czytane z innego niż te dwa pozostałe pliki. Będę wdzięczny za pomoc. wink.gif

1. Ukryty

Serwer na wampie dopiero po ukończeniu projektu będę go wrzucał na serwer.
nospor
yyy...eeee..... czy to pochwytliwe pytanie?

$this->filecookie = "sciezka_do_pliku/cookie.dat";
$this->fileconfig = "inna_sciezka_do_pliku/config.dat";
EyeOfDevil
Zrobiłem to tak ale wyskakuje błąd. "Could not open file !"

1. Ukryty
nospor
\ to znak specjalny. Jak chcesz go uzywac jak normalny znak to masz pisac tak \\
EyeOfDevil
Nadal jest coś nie tak..
nospor
1) Pokaz kod po zmianach
2) Nie pisz nic nie mowiace "nie dziala" tylko opisuj co sie dzieje, czym sie objawia to nie dzialanie.... To forum programistyczne a nie wrozbiarskie
EyeOfDevil
Napisałem tak bo jest to samo..

Zmieniłem znaczniki na takie jakie mi powiedziałeś. (\\) spróbowałem nawet (/)

Ten błąd ma związek z tym fragmentem:
  1. Ukryty

Ponieważ wyskakuje mi błąd "Could not open file ! Try to chmod the folder "C:\wamp\www\data" to 777"
Tu na pewno nie chodzi o źle ustawione chmod, coś musi być ze ścieżką może gdzieś się "gryzie"... ze zmianą w kodzie na początku.

Przepraszam jeszcze może o ten chodzi..
  1. Ukryty
nospor
Cytat
Napisałem tak bo jest to samo..
A skad mialem wiedziec ze u Ciebie to oznacza "to samo"? No pomysl...
Proszę jeszcze raz o kod po zmianach. Juz nie raz uzytkownicy piszą ze zmienili jak kazano, a co do czego to zmienili źle. Staraj sie stosować do prostych komunikatow tekstowych jakie dostajesz od osob, próbujących ci pomóc.
EyeOfDevil
  1. Ukryty

Wydaję mi się że to może być coś związanego z "$this->fileinfo_dir = "C:\\wamp\\www\\data";"
mar1aczi
Jak chcesz korzystać ze ścieżek bezwzględnych do plików, to ustaw je względem DirectoryRoot. Po przeniesieniu na inny serwer nie będziesz musiał poprawiać kodu i oszczędzisz sobie "powtórkę z rozrywki" smile.gif

Sprawdź, co dokładnie "trafia" Ci do zmiennej $this->fileinfo_dir korzystając z funkcji var_dump czy print_r.
EyeOfDevil
Cytat(mar1aczi @ 26.05.2014, 13:17:38 ) *
Jak chcesz korzystać ze ścieżek bezwzględnych do plików, to ustaw je względem DirectoryRoot. Po przeniesieniu na inny serwer, nie będziesz musiał poprawiać kodu i "powtórki z rozrywki" smile.gif

Dziękuję za sugestie ale najpierw muszę zrozumieć te błędy które mi wyskakują, próbowałem na wampie już tak wpisywać ścieżkę jak na serwerze ale mi coś nie działało - jakiś problem z wampem, więc to zostawiłem. Na serwerze już nie będzie problemu.
nospor
$this->fileinfo_dir = '';
Może to pomoze albo buduj sciezki do plikow wzgledem glownej sciezki co ustawiles. Teraz po połączeniu fileinfo_dir i sciezki do pliku wychodzą glupoty stad nie dziala smile.gif
EyeOfDevil
  1. Ukryty

@mar1aczi Wyskakuje u góry na stronie ścieżka "C:\wamp\www\data" po wklepaniu tej funkcji.

@nospor Zrobić tak nie mogę ... Ponieważ chciałem zrobić kilka podstron tak by każda z nich korzystała z tego samego pliku cookie.dat i account.dat a config.dat każda posiadała by swój.
nospor
Cytat
Zrobić tak nie mogę ... Ponieważ chciałem zrobić kilka podstron tak by każda z nich korzystała z tego samego pliku cookie.dat i account.dat a config.dat każda posiadała by swój.
No to wlasnie tak mozesz zrobic smile.gif
EyeOfDevil
Cytat(nospor @ 26.05.2014, 13:45:34 ) *
No to wlasnie tak mozesz zrobic smile.gif

Oryginalnie ten kod wygląda tak.
  1. Ukryty;

Czyli miałbym zrobić tak?

1. Ukryty

Tylko jest taki problem ze ten kod musi znajdować się na tych podstronach wiec wtedy skrypt szukał by plików cookie.dat i account.dat w folderze podstrona/data/ i wrócił bym do punktu wyjścia ... Chyba że ja czegoś nie zauważyłem .

Dziękuje wszystkim za pomoc. Zrobię inna strukturę strony z jedna podstroną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.