Przyznam się, że nie wiem jak prawidłowo nazwać temat..
Mam formularz:
I teraz próbuje napisać funkcje (staram się pisać w miare umiejętności jak najwięcej funkcji, by trzymać logike oddzielnie od htmla) która sprawdzi czy użytkownik jest zalogowany, jeżeli true to pole input autor powinno być nie aktywne a value jako login, natomiast jeżeli użytkownij jest nie zalogowany, to input aktywny, value puste i oczywiście warunek że pole musi zostać wypełnione.
Warunek na wypełnienie pola jest względnie prosty oczywiście
if (!$_POST['autor']){ }
Funkcja jaką napisałem to:
function autor($autor){ if(user::isLogged()){ $user = user::getData('', ''); // pobiera informacje o użytkowniku $autor = $user[login]; } else { $autor = $_POST['autor'] }
Czyli znowu bez fajerwerków, proste warunki. Jednak problem mam z wyłączeniem pola input 'autor'.
Staram się ominąć sytuacje:
function autor($autor){ if(user::isLogged()){ $user = user::getData('', ''); // pobiera informacje o użytkowniku $autor = $user[login]; echo' <form method="post" action=""> <input id="add_tytul" name="autor" size="40" maxlength="255" value="'.$autor.'" disabled> <br> <textarea id="add_tresc" name="tresc" rows="70" cols="100" value="Treść"></textarea> <br> <input type="submit" name="submit" value="Dodaj"> </form>'; } else { $autor = $_POST['autor'] echo' <form method="post" action=""> <input id="add_tytul" name="autor" size="40" maxlength="255" value="Twój nick"> <br> <textarea id="add_tresc" name="tresc" rows="70" cols="100" value="Treść"></textarea> <br> <input type="submit" name="submit" value="Dodaj"> </form>'; }
Przyznam się, że jestem samoukiem, uczę się głównie z manuala oraz analizuje skrypty pobierane z internetu, jednak nie spotkałem takiego problemu, który zapewne jest banalny.