Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Resetowanie auto_increment przez skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AdBlock
Jak uruchomić polecenie:
  1. ALTER TABLE uzytkownicy DROP id
  2. ALTER TABLE uzytkownicy ADD id BIGINT( 200 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT FIRST ,ADD PRIMARY KEY (id)

w skrypcie php?
Potrzebne mi jest to do resetowania ID poprzez przycisk na stronie. Z wykonaniem drugiego polecenia nie ma problemu, jednak pierwsze nie jest wykonywane i nie wyświelta się żaden błąd. Oba polecenia działają w phpmyadmin.
Nie można korzystać z polecenia DROP przez php?
mmmmmmm
1. Nie nalezy resetować AUTO_INCREMENT.
2. Robienie DROP + ADD Column to bardzo głupi pomysł.
3. Jeśli już musisz zresetować AUTO_INCREMENT (a nie musisz), to używasz polecenia:
  1. ALTER TABLE t2 AUTO_INCREMENT = value;

Na żywca przepisane stąd: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.6/en/alter-table.html
AdBlock
Dlaczego nie należy resetować auto_increment?
Polecenie :
  1. ALTER TABLE t2 AUTO_INCREMENT = value;

nic nie powoduje:
Cytat
MySQL zwrócił pusty wynik (zero wierszy). (Wykonanie zapytania trwało 0.0042 sekund(y))
nospor
A masz tabele t2 czy moze jednak uzytkownicy??
Zas za value to miales wstawic wartosc do jakiej chcesz zresetowac a nie tekst value....

Czemu nie nalezy tego robic? A czemu w ogole chcesz resetować ID?
AdBlock
Wydawało mi się logiczne, że podstawiłem odpowiednie wartości, a nie ślepo wkleiłem kod smile.gif
Oczywiście, że podstawiłem za t2 nazwę swojej tabeli, a za value wartość liczbową. Gwoli ścisłości...

Mam tabelę do której są dodawane nowe rekordy i niektóre stare usuwane. Dane te są wyświetlane na stronie razem z ID, a służy mi ono głównie do numerowania danych wyświetlanych w tabeli. Jednak chyba już wymyśliłem rozwiązanie. Nie wiem po co koniecznie hcciałem to przez ID jak mogę zwyczajnie w php numerowanie zrobić wink.gif
nospor
Cytat
Wydawało mi się logiczne, że podstawiłem odpowiednie wartości, a nie ślepo wkleiłem kod
Zas dla mnie logiczne jest, ze ID nie uzywa się do numerowania.... Sam wiec widzisz, że jednak dla początkujących uzytkownikow nie wszystko jest logiczne i ci bardziej doswiadczeni wolą się upewnić, że wszyscy nadają na tych samych falach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.