Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cachowanie zapytań MySql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szajens
Witam,

Pisze skrypt ogłoszeniowy i zastanawiam się czy warto cachować maks 2 zapytania na jedną stronę. Jedno około 2000 znaków. Jeżeli mam pisać bądź skorzystać z gotowej biblioteki ważącej około 50kb, która będzie cachować 2kb tekstu, nie wiem czy to nie strzelanie z armaty do muchy.

Pozdrawiam
nospor
Nie chodzi o to, jaką ilośc danych cachujesz, tylko o to czy cachujesz dane ktore sie pozyskuje dlugo czy nie. Czy dane ktore pozyskujesz obciążają system czy nie.
szajens
Cytat(nospor @ 17.06.2014, 20:44:59 ) *
Nie chodzi o to, jaką ilośc danych cachujesz, tylko o to czy cachujesz dane ktore sie pozyskuje dlugo czy nie. Czy dane ktore pozyskujesz obciążają system czy nie.

W sumie racja bo jeżeli będzie 10 tyś zapytań o to samo to już wygląda to już trochę gorzej.

Czyli co cachować wszystko? Tylko po co mi wtedy baza tak naprawdę.

edit: Zastanawiam się jeszcze jak rozwiązać sprawę cachowania 10 ostatnich ogłoszeń,i przechodzenia później do kolejnego zakresu 11-20,21-30 itd, bez cachowania wszystkich stron, żeby zyskać jak najbardziej na szybkości. Ma ktoś jakiś pomysł?
nospor
Cytat
edit: Zastanawiam się jeszcze jak rozwiązać sprawę cachowania 10 ostatnich ogłoszeń,i przechodzenia później do kolejnego zakresu 11-20,21-30 itd, bez cachowania wszystkich stron, żeby zyskać jak najbardziej na szybkości. Ma ktoś jakiś pomysł?

Ja tam cachuje tylko pierwszą strone wynikow. Nie widze sensu wrzucania wszystkiego do cache, no chyba ze kazda kolejna strona wynikow generowala by mi sie godzine, to fakt, wowczas cachowanie kazdej kolejnej strony wynikow mialoby sens

Cytat
Czyli co cachować wszystko? Tylko po co mi wtedy baza tak naprawdę.
No jesli jestes w stanie zarządzac cachem, dodawac tam rekordy, aktualizowac te rekordy, to faktycznie, baza ci nie potrzebna wink.gif
cache moze byc rozny, cache moze byc w pamieci i wowczas jest nietrwaly. To ze akurat ty moze bedziesz cachowal wszystko na dysku to tylko specyficzny przypadek
szajens
nospor, czego ty używasz? Jak ty to robisz? Jeżeli to nie tajemnica.

Mógłbyś mi polecić jakiś art,temat co mnie troszkę naprowadzi? Tylko najlepiej po polsku.
nospor
Ale co jak ja robie?
Uzywam wlasnej klasy Cache, dostepnej na mojej stronie nospor.pl

Naprowadzi na co?
szajens
chodzi mi o cachowanie, jak ty to robisz, chodzi mi oczywiście o logike,teorie
Pyton_000
Sprawdzasz czy dane pod zadanym kluczem są w cache, jak są ( i nie są przeterminowane) to serwujesz, jak nie ma to wykonujesz zapytanie, pchasz do cache i serwujesz. Magia i miecz...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.