Naionel
25.07.2014, 21:09:27
Witajcie,
Otóz po temacie możecie się domyśleć, że z paroma osobami chcielibyśmy stworzyć własną jakby "wikipedię", którą hostowalibyśmy za pomocą XAMPPa, co za tym idzie żadne serwisy hostingowe nie wchodzą w grę, gdyż dla kilku osób nie miałoby sensu opłacanie miesięcznej kwoty na coś, co można bezproblemu udostępnić online z własnego komputera. Ważne jest to, aby była ona prywatna, mam na myśli aby nikt oprócz nas nie miał do niej dostępu. Póki co mam przygotowaną, działającą wiki zrobioną w pakiecie MediaWiki, ale działa ona tylko lokalnie. Jest jakiś sposób, aby za pomocą XAMPPa zahostować ją online?
Dejmien_85
26.07.2014, 08:11:50
Do waszej wiki wystarczy jakiś tani hosting typu hostinghouse, gdzie płaci się 30 zł ROCZNIE, wychodzi 2,50 zł na miesiąc (i macie serwer działający 24/7)
Na tym lepiej wyjdziecie, bo aby coś hostować, to trzeba się znać na sieciach i administracji - wy się nie znacie i to was przerośnie na starcie. Poza tym - XAMPP to proste narzędzie dla początkujących developerów, tego nie używa się do produkcji.
Jeśli ktoś z was planuje karierę administratora, wtedy może się bawić w hostowanie XAMPP-a - ale to już z samego założenia jest zły pomysł, do hostingu używa się przeważnie odpowiednich do tego dystrybucji linuxa, a nie XAMPP-a na (zapewne) Windowsie. ; )
Lepiej więc wykupcie jakiś tani serwer za grosze i cieszcie się działającą wiki 24h na dobę - stracicie przy tym mniej nerwów i zaoszczędzicie masę czasu.
Naionel
26.07.2014, 10:21:34
Hm... Właściwie to zależy nam na bezpieczeństwie przede wszystkim. Katastrofalne skutki miałby fakt, że komuś udałoby się włamać na naszą wiki z przyczyny słabych zabezpieczeń tanich usług serwisu hostingowego. Póki co chodzę do technikum, w tym roku będę zdawał klasyfikację E.13, stąd sieci nie są aż tak mi obce i przy okazji czegoś bym się nauczył.

Zapytałem się tylko czy w ogóle jest możliwe hostowanie online przez XAMPPa, z resztą myśle że mógłbym sobie dać radę.
Dejmien_85
27.07.2014, 00:51:42
Cytat(Naionel @ 26.07.2014, 11:21:34 )

Zapytałem się tylko czy w ogóle jest możliwe hostowanie online przez XAMPPa, z resztą myśle że mógłbym sobie dać radę.
Jeśli chcesz wziąć się za naukę, to bierz się za linuxa (Debian lub CentOS) i temat administracji serwerami - wyjdziesz na tym o niebo lepiej i nauczysz się konkretów - nie "chlastaj" się z XAMPP-em, bo szkoda na to czasu, XAMPP to zabawka, na tym się nie hostuje serwisów.
Naionel
27.07.2014, 11:46:34
Ok, dzięki. Skoro jesteśmy przy tym temacie, mógłbyś polecić jakieś materiały, książki dotyczące tematyki sieciowych? Niedługo będę zdawał egzamin MCTS 70-642, nie wspominając już o innych i chciałbym się trochę w tym doszlifować, nie ukrywam że bardzo byłoby to przydatne.
Dejmien_85
27.07.2014, 15:57:34
Cytat(Naionel @ 27.07.2014, 12:46:34 )

Ok, dzięki. Skoro jesteśmy przy tym temacie, mógłbyś polecić jakieś materiały, książki dotyczące tematyki sieciowych? Niedługo będę zdawał egzamin MCTS 70-642, nie wspominając już o innych i chciałbym się trochę w tym doszlifować, nie ukrywam że bardzo byłoby to przydatne.

Przyjacielu, M$ to nie moja bajka, ja siedzę w Open Source (Linux), Shellu itd., także Ci nie pomogę. Jedyne co radzę to poradę u Wuja Google - pewnie wskaże Ci jakieś forum od znajomków środowiska MS.
Naionel
27.07.2014, 16:58:48
Nie miałem na myśli sam MS, ja będę miał egzaminy również z podstaw sieci (kwalifikacja E.13), z tego też jestem nogą i wypadałoby co nieco przeanalizować.