Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własna pedia w oparciu o MediaWiki z wykorzystaniem XAMPP
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Naionel
Witajcie,
Otóz po temacie możecie się domyśleć, że z paroma osobami chcielibyśmy stworzyć własną jakby "wikipedię", którą hostowalibyśmy za pomocą XAMPPa, co za tym idzie żadne serwisy hostingowe nie wchodzą w grę, gdyż dla kilku osób nie miałoby sensu opłacanie miesięcznej kwoty na coś, co można bezproblemu udostępnić online z własnego komputera. Ważne jest to, aby była ona prywatna, mam na myśli aby nikt oprócz nas nie miał do niej dostępu. Póki co mam przygotowaną, działającą wiki zrobioną w pakiecie MediaWiki, ale działa ona tylko lokalnie. Jest jakiś sposób, aby za pomocą XAMPPa zahostować ją online?
Dejmien_85
Do waszej wiki wystarczy jakiś tani hosting typu hostinghouse, gdzie płaci się 30 zł ROCZNIE, wychodzi 2,50 zł na miesiąc (i macie serwer działający 24/7)

Na tym lepiej wyjdziecie, bo aby coś hostować, to trzeba się znać na sieciach i administracji - wy się nie znacie i to was przerośnie na starcie. Poza tym - XAMPP to proste narzędzie dla początkujących developerów, tego nie używa się do produkcji.

Jeśli ktoś z was planuje karierę administratora, wtedy może się bawić w hostowanie XAMPP-a - ale to już z samego założenia jest zły pomysł, do hostingu używa się przeważnie odpowiednich do tego dystrybucji linuxa, a nie XAMPP-a na (zapewne) Windowsie. ; )

Lepiej więc wykupcie jakiś tani serwer za grosze i cieszcie się działającą wiki 24h na dobę - stracicie przy tym mniej nerwów i zaoszczędzicie masę czasu.
Naionel
Hm... Właściwie to zależy nam na bezpieczeństwie przede wszystkim. Katastrofalne skutki miałby fakt, że komuś udałoby się włamać na naszą wiki z przyczyny słabych zabezpieczeń tanich usług serwisu hostingowego. Póki co chodzę do technikum, w tym roku będę zdawał klasyfikację E.13, stąd sieci nie są aż tak mi obce i przy okazji czegoś bym się nauczył. smile.gif Zapytałem się tylko czy w ogóle jest możliwe hostowanie online przez XAMPPa, z resztą myśle że mógłbym sobie dać radę.
Dejmien_85
Cytat(Naionel @ 26.07.2014, 11:21:34 ) *
Zapytałem się tylko czy w ogóle jest możliwe hostowanie online przez XAMPPa, z resztą myśle że mógłbym sobie dać radę.

Jeśli chcesz wziąć się za naukę, to bierz się za linuxa (Debian lub CentOS) i temat administracji serwerami - wyjdziesz na tym o niebo lepiej i nauczysz się konkretów - nie "chlastaj" się z XAMPP-em, bo szkoda na to czasu, XAMPP to zabawka, na tym się nie hostuje serwisów.
Naionel
Ok, dzięki. Skoro jesteśmy przy tym temacie, mógłbyś polecić jakieś materiały, książki dotyczące tematyki sieciowych? Niedługo będę zdawał egzamin MCTS 70-642, nie wspominając już o innych i chciałbym się trochę w tym doszlifować, nie ukrywam że bardzo byłoby to przydatne. smile.gif
Dejmien_85
Cytat(Naionel @ 27.07.2014, 12:46:34 ) *
Ok, dzięki. Skoro jesteśmy przy tym temacie, mógłbyś polecić jakieś materiały, książki dotyczące tematyki sieciowych? Niedługo będę zdawał egzamin MCTS 70-642, nie wspominając już o innych i chciałbym się trochę w tym doszlifować, nie ukrywam że bardzo byłoby to przydatne. smile.gif

Przyjacielu, M$ to nie moja bajka, ja siedzę w Open Source (Linux), Shellu itd., także Ci nie pomogę. Jedyne co radzę to poradę u Wuja Google - pewnie wskaże Ci jakieś forum od znajomków środowiska MS.
Naionel
Nie miałem na myśli sam MS, ja będę miał egzaminy również z podstaw sieci (kwalifikacja E.13), z tego też jestem nogą i wypadałoby co nieco przeanalizować. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.