Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błędne wymiary pudełka gdy absolute
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
FredzioZgredzio
Witam wszystkich. Mam problem z pozycjonowaniem div'ów. Mam kod:

1. <div style="position: relative; height: 700px; width: 100%;">
  2. <div style="position: absolute; bottom: 20%; height: 17%; width: 100%;">
  3. <div style="position: relative; width: 40%; height: 100%;">
  4. <div style="position: absolute; top: -5px; padding-top: 5px; height: 100%; background: #000;">
  5. </div>
  6. </div>
  7. </div>
  8. </div>
  9. </body>
  10. </html>

nie potrafię zrozumieć z jakiego powodu "najgłębszy" div ma wysokość 0 i szerokość wziętą z kosmosu.. po usunięciu position i top div wyświetla się poprawnie O.o
zależy mi na podniesieniu go o te 5px. proszę o pomoc smile.gif
fate
jak chcesz go podniesc to zrob position:relative; top:-5px lub margin-top:-5px
mieszasz
jak nie ma zawartosci to go nie widać ale wysokosc trzyma a szerokosc dopasowuje do zawartosci jak ma absolute'a
FredzioZgredzio
z tym margin-top:-5px to całkiem dobry pomysł smile.gif dzięki smile.gif
ale napisałeś, że trzyma wysokość i szerokosc dopasowuje do zawartosci. w takim razie dlaczego w narzedziu developerskim wysokosc tego pudełka jest 0 a powinno być 119px skoro jego rodzic ma tyle a samo pudełko ma height: 100%.. a skoro szerokosc dopasowuje sie do zawartosci samego pudełka to dlaczego puste pudełko ma 124px.. jego rodzic ma 634px więc też nie widze związku.
próbuję tylko zrozumiec o co tu chodzi
fate
Tu juz nie pomoge nie znam tych narzedzi od środka jak sa zbudowane, nie jest wykluczone że nie są pozbawione bugów, moga pojawiać się rozbieżnosci w zależnosci ktorego używasz, opisałem tylko moje spostrzeżenia, a rzeczywiście trudno doszukać się związków w sytuacji którą opisujesz
FredzioZgredzio
No trudno. W każdym razie dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.