Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Vagrant - czyli jak ułatwić sobie życie?
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
Pyton_000
Witajcie.

Ostatnio trochę interesowałem się Vagrantem. Bardzo ciekawe narzędzie dzięki któremu można umilić sobie życie.

Chciałem zapytać osób które mają doczynienia z nim na co dzień lub znających temat.

Chcę użyć Vagranta do stworzenia maszyny dev. Założenie jest takie aby w przyszłości każdy mógł pobrać Box i mieć gotowe środowisko.
Jak Wy pracujecie? Każdy projekt oddzielna VM?

Ja chciałbym mieć tak aby w Boksie mieć sklonowane repozytoria na których bym pracował, do tego lokalne BD.
Jednak z racji tego że VB nie oferuje montowania katalogu gościa do hosta (z VM na local).

Co chcę osiągnąć.
Chcę mieć podczepiony katalog z kodem lokalnie i na nim pracować, a odpalać na VM.
Tu jeszcze wchodzi kwestia GIT, aby zmiany wypychać ale to już można z poziomu SSH

Doradźcie, podzielcie się wiedzą i doświadczeniem smile.gif
SmokAnalog
Pyton, używałem Vagranta w pracy. Z tego co ja wiem, Vagrant po prostu wcina się w określony port i pliki nie mają tu wiele do rzeczy. Na określonym porcie działa maszyna wirtualna jako serwer, ale pliki trzymasz sobie u siebie na dysku razem z innymi smile.gif Używałem też GIT-a na tych plikach i nie było żadnego problemu. Innymi słowy, Vagrant działa jako "dodatkowy" serwer. Ale nie ukrywam, że mnie takie technikalia mało interesują i nie wnikałem w to głębiej.
sowiq
@Pyton_000, żeby ułatwić sobie życie jeszcze bardziej, zajrzyj sobie na https://puphpet.com/ Tam po prostu wyklikujesz opcje do stworzenia VM a później robisz tylko "vagrant up".

Oczywiście sposób z przesyłaniem plików na VM przez gita będzie bardzo uciążliwy, tym bardziej w trakcie debugowania. Ale Vagrant oferuje współdzielenie katalogów, zerknij na sekcję "Sharing Folders with Local VM" na PuPHPet'cie wink.gif
Pyton_000
Obecnie zrobiłem sobie tak, że postawiłem sobie Vagranta z serwerem Apache, php, git, mysql itp.
Czyli takie podstawowe środowisko.
Z lokalnego podmontowałem katalo z projektami na virtualkę nadając grupę www-data i chmody itp. pierdoły.
Przekierowałem sobie kilka portów m.in. 80, 3306 (żeby móc sobie w BD grzebac)

Wszystko przez NFS. GIT-uję sobie z hosta (bo z guesta byłoby to trochę ekhmm... wink.gif )
Czyli generalnie mam tak jak piszecie smile.gif Ale zastanawiam się czy da się jakoś ładniej pracować z tym.

PS. Kreatora nie widziałem wcześniej. Jest super, ale do tego konkretnego środowiska niestaty potrzebuję php 5.3 a tam go nie widzę. Do prywatnego środowiska jak najbardziej super.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.