Hehe - niestety to jakaś pomyłka - nie pracuję w WP choć w pewnym zakresie moja firma z nimi współpracuje - nie znam tam jednak żadnego programisty a co za tym idzie do artów nie mam dostępu

Znajomi pracujący w WP (na innych stanowiskach niż programiści) bardzo sobie chwalą u nich pracę - tak ogólnie - nie znam szczegółów co do bonusów i "obietnic" ale skoro są zadowoleni (a to już wyjadacze w swoich dziedzinach i nie z jednego "pieca" chleb jedli to chyba wiedzą co mówią).
Zgadzam się z Tobą
by_ikar co do nowych firm z małym doświadczeniem - nie można liczyć na spełnianie ich obietnic - często popracuje się rok i firma znika (o ile wytrzyma rok...). Jedyne co zostaje to (przy dobrych układach) jakieś fajne referencje bądź "poprzednie stanowisko" - też to przechodziłem na początku "kariery" - co prawda nie żałuję bo dużo mnie to nauczyło. Fajnie jest dla początkujących programistów dostać się do takiej startującej firmy, zostają oni docenieni i szybko stają się "kimś ważnym" w szeregach firmy - przez to mają fajne (na wyrost dawane) stanowiska i potem jest łatwiej znaleźć ciekawszą "posadkę" w większej firmie

Co do samych szkoleń - mi tego nie obiecywano i faktycznie tego akurat nie ma. Projekty jakie się jednak z czasem wykonuje, jeśli są różnorodne i o wciąż zwiększającym się poziomie trudności, dają jednak
jeszcze więcej niż "odbębnianie" szkoleń. Moim zdaniem stawianie przed programistą nowych wyzwań, technologii, technik - różnych zagłostek jest najlepszą nauką.
Oczywiście wszystko zależy od człowieka. Na start najlepsza jest mała firma. Kolejne powinny być coraz większe. Trzeba jednak uważać na bardzo duże korpo bo w nich o czymś takim jak "awans" czy "kariera" można jedynie pomażyć. Prosty przykład? Różnego rodzaju instytucje finansowe - mają proste warunki, socjalkę i dają dość fajne pieniądze - jest jednak małe ale - jak się pracuje na open-space z 70 innymi programistami to naprawdę można zapomnieć o jakichś awansach czy karierze - nie oszukujmy się - bardzo małej liczbie ludzi udaje się w takiej firmie dokonać czegoś więcej - zadania stawiane przed programistami są zazwyczaj proste, monotonne i za dużo nie uczą - dlatego nie polecam takich firm na start (na potem też nie - chyba że zależy komuś na monotonnej stabilizacji

Rozgadałem się - sorki

Na koniec dodam jedynie, a raczej podsumuję, że moim zdaniem należy zwracać uwagę przede wszystkim na możliwości rozwoju, ciekawe i duże projekty, stosowanie dużego zakresu technik i technologii w firmie a także na to, że firma nie jest za dużo przez co awanse i kariera są w niej jak najbardziej możliwe. Socjalki, szkolenia itp - to bym stawiał na drugim miejscu. Poza tym wszystkim ważne jest też by zespół był w miarę młody ale ogarnięty - można się w nim łatwo wybić na tle pozostałych a przy tym nie nudzić się dzień w dzień

Obiecywane finanse też są istotne w sumie - najlepiej jak są lekko poniżej naszych oczekiwań. Jeśli są dużo za niskie to nie ma co - jeśli podejrzanie wysokie mogą oznaczać, że się tam nie rozwiniesz albo to korporacja albo po prostu goście nie znają się na rynku i sami nie wiedzą kogo potrzebują