Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Umieszczenie w bazie 1000 rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Forti
Witam

mamy taką tabele:

https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key...bERPX2pkZFB3Z2c

(nie wiem czy mogę podać taki link, jak nie to wybaczcie)

Potrzebuje umieścić pierwszą i trzecią kolumnę w bazie danych. Są jakieś "błyskawiczne" sposoby na to czy tylko medota kopiuj - wklej?? :')
Crozin
Jeżeli możesz wyeksportuj sobie ten dokument do jakiejś CSV-ki, większość baz danych jest wstanie wczytać dane w tym formacie. Jeżeli nie masz takiej możliwości wystarczy skopiować źródło HTML i banalnym skryptem operującym na tak utworzonym drzewie DOM przerobić je na serię zapytań SQL.
Forti
edit:

jednak coś nie działa, importuje plik w phpmyadmin z .csv i mam wynik:

Import zakończony sukcesem! wykonano 0 zapytań!

Tabela się nie pojawia. hm..
Crozin
Jak wygląda struktura tego pliku?
Forti
plvl;exp
1;8,700,700

Itp, liczb dokladnie nie pamietam, pisze z tel. Nie istotne

I mamy w phpmyasmin takie opcje jak znak ktory rozdziela na kolumny, do podaje ;
Potem sa dwie opcje gdzie podane domyslnie jest " i czwarta, gdzie jest auto. Nie pamietam nazw dokladnie ale mysle ze wiesz o co chodzi. Oczywiscie calosc w zakladce import.

Dokładna struktura pliku .csv z note++:

1. plvl;total;
  2. 1;7,200,000;
  3. 2;15,840,000;
  4. 3;25,920,000;
  5. 4;37,440,000;
  6. 5;50,400,000;
  7. 6;64,800,000;
  8. 7;80,640,000;
  9. ...

próbuje różnych ustawień w phpmyadmin - nic nie działa.
kosmos
Nie lepiej wyeksportować plik do zwykłego formatu txt? Nie byłoby poźniej problemu z importem.
Crozin
Spróbuj wykonać ręcznie, tj. z poziomu konsoli, nie phpMyAdmina ten import: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/load-data.html
Jeżeli coś się wywali dostaniesz przynajmniej konkretny błąd.
Forti
Tej konsoli to nie ogarniam kompletnie ;] Patrze, czytam i nie rozumiem, za bardzo lajkiem jestem jeszcze.

Do pliku txt. wyeksportowałem, jednak wyskakuje błąd zapytania sql - po prostu żadnego ów zapytania nie ma.

Myślę dalej..

kod błędu z plikiem .csv:

1. Zapytanie SQL:
  2.  
  3. CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `CSV_DB` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci
  4.  
  5. MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
  6.  
  7. #1044 - Access denied for user 'fortidud'@'wn08.int.webd' to database 'CSV_DB'
CuteOne
Próbujesz tworzyć nową bazę, zamiast tworzyć tabelę w już istniejącej - wystarczy kliknąć na bazę danych i dopiero wtedy importować plik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.