Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP] Brak rezultatu INSERT INTO
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Coś w składni poniższego kodu chyba mi się nie zgadza, przeprawiałem ten kod milion razy na podstawie różnych tutoriali, manuali, poradników i forów, jednk rezultat jest kiepski.
Wywala mi, że "couldnt add server to database". Przeczówam problem w linijce 12. Print_r pokazuje ,że formularz normalnie przekazuje dane
Mógłbym poprosić o pomoc tongue.gif?
  1. <?php //connection and insert form
  2. $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', '') or die ('no server connection1');
  3. $db = @mysql_select_db('muonline', $connection) or die ('no database connection1');
  4.  
  5. $serverName = $_POST['serverName'];
  6. $serverAddress = $_POST['serverAddress'];
  7. $serverExp = $_POST['serverExp'];
  8. $serverDrop = $_POST['serverDrop'];
  9. $info = $_POST['info'];
  10.  
  11. if($serverName and $serverAddress and $serverExp and $serverDrop and $info) {
  12. $ins = @mysql_query("INSTERT INTO muonline (serverName, serverAddress, serverExp, serverDrop, info) VALUES ($serverName, $serverAddress, $serverExp, $serverDrop, $info)");
  13.  
  14. if($ins) echo "added successfully!";
  15. else echo "couldnt add server to database";
  16.  
  17. mysql_close($connection);
  18. }
  19.  
  20. print_r($_POST);
  21. ?>
Michael2318
Po pierwsze, wywal te małpy (@) sprzed wszystkich funkcji typu mysql_query itp. bo nigdy się nie dowiesz, gdzie leży problem.
ZaXaZ
odcisz dane @

edit: blad chyba w ifie zamien and na && bo maja inna kolejnosc dzialan.
Terrorizer
Już ich nie mam, jednak nic się nie zmienia. Często ich używam ponieważ w tutorialach tak uczą i człowiek głupie nawyki wyrabia.
Zmiana na AND na && też nie pomaga sad.gif
ZaXaZ
a zrob if (!empty... i else echo nie wypelnione pola
Terrorizer
Print_r zwrócił mi z POST array wypełniony danymi
if(!empty) pokazuje ,że pola są wypełnione normalnie :/
Połączenie z bazą też jest, nie wiem o co kaman
ZaXaZ
Cytat(Terrorizer @ 5.08.2014, 01:29:38 ) *
Już próbuję, ale print_r zwrócił mi z POST array wypełniony danymi

bo masz go po ifie, ewent zrob if (!$dane || !$dane1 itd..) die(''nie wypelniles wszystkich pol');

a if skasuj obecny.
Terrorizer
Hmm wciąż pokazuje ,że pola są wypełnione. Czy aby składnia tam w 12 linijce czegoś nie psuje? Nie dam sobie głowy uciąć za jej dokładność
nospor
slepy prowadzi gluchego.....

Przeciez komunikat bledu jasno wskazuje na blad zapytania a nie na nie wypelnienie pol....
1) Wyswietl sobie blad zapytania a dostaniesz konkretny blad jaki zwraca ci baza. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

2) Na pewno jednym z bledow w zapytaniu jakie masz to fakt, ze nie bierzesz wartosci tekstowych w apostrofy.... to są podstawy baz
Terrorizer
Wielkie dzięki za tego linka! Błąd wyszedł w linijce 12. Error message kazał mi sprawdzić manual.
Jednak opierając się na wc3 i innych stronach znalezionych w googlu nie potrafię dojść do tego gdzie zrobiłem błąd.
Apostrofów po INTO , ale kod wygląda już jak poniżej.
Generalnie próbowałem na wszystkie strony, jednak nie przynosi to rezultatu
  1. $ins = mysql_query("INSTERT INTO muonline (serverName,serverAddress,serverExp,serverDrop,info) VALUES ('$serverName','$serverAddress','$serverExp','$serverDrop','$info')") or die('error:'.mysql_error());;
mmmmmmm
Zmiennych się nie apostruje? Kto ci takich głupot naopowiadał? PARAMETRÓW się nie apostrofuje (choć czasem trzeba)

Cytat
  1. $ins = mysql_query("INSTERT INTO muonline (serverName,serverAddress,serverExp,serverDrop,info) VALUES ('$serverName','$serverAddress','$serverExp','$serverDrop','$info')") or die('error:'.mysql_error());;

1. $ins = mysql_query("INSERT INTO muonline (serverName,serverAddress,serverExp,serverDrop,info) VALUES ('$serverName','$serverAddress','$serverExp','$serverDrop','$info')") or die('error:'.mysql_error());;

nospor
Na chwile obecną zapytanie wyglada ok. Jaki masz DOKLADNIE komunikat bledu?
Pyton_000
Nazwy kolumn się apostrofuje przez ` a wartości tekstowe przez ' lub ",
To że masz zmienne to nie ma znaczenia, znaczenie ma CO w tych zmiennych jest. Jeżeli tekst to '
Turson
Cytat(nospor @ 5.08.2014, 14:33:59 ) *
Na chwile obecną zapytanie wyglada ok. Jaki masz DOKLADNIE komunikat bledu?

Cytat
INSTERT
Terrorizer
AHHAHA Turson, mistrz ciętej riposty haha.gif
Wielkie dzięki za pomoc moi drodzy biggrin.gif
Turson
Cytat(Terrorizer @ 5.08.2014, 14:36:08 ) *
AHHAHA Turson, mistrz ciętej riposty haha.gif
Wielkie dzięki za pomoc moi drodzy biggrin.gif

Przecież mmmmmmm już dał poprawioną wersję, to jemu podziękuj
Terrorizer
Dziękuję wszystkim którzy włożyli trud w moje pseudokody.
Aż trudno uwierzyć, jak durny czasem może być błąd biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.