Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Jedno tło za drugim
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Chcę ustawić dwa tła.
Jedno, to zdjęcie widoczne od czubka strony, niepowtarzalne.
A drugie, to też zdjęcie, tylko że ma się powtarzać po osi y po całej długości strony, ale musi być pod tym pierwszym.

Najpierw próbowałem z-index, ale on podobno nie ma się dobrze z tłami.

Potem próbowałem tak jak poniżej, ale coś sprawiało, że oba tła znikały.
  1. background-color:black;
  2. background-image:url("../gfx/backgroundrep.jpg"), repeat-y;
  3. background-image:url('../gfx/planet.jpg'), no-repeat;

Potem zostawiłem samo tło i dodałem po całości dokumentu html diva o id="backrep" nadając mu background.
  1. body{
  2. background-color:black;
  3. background-image:url('../gfx/planet.jpg');
  4. background-repeat:no-repeat;
  5. }
  6.  
  7. #backrep{
  8. background-image:url("../gfx/backgroundrep.jpg");
  9. background-repeat:repeat-y;
  10. height:auto;
  11. }

Teraz natomiast backrep nie wyświetla się w ogóle. W momencie gdy jakiś cudem się wyświetli, pokrywa mi cały planet.jpg co bardzo mi jest nie na rękę.
Jak wyjść z sytuacji?
fate
Zaraz padniesz:

body{
background:black url('../gfx/planet.jpg') no-repeat, url("../gfx/backgroundrep.jpg") repeat-y;
}

Nie wczytywałem sie dokladnie ocb ale w razie czego zamień elementy za i przed przecinkiem
Terrorizer
Hmmm teraz nic się nie pokazuje biggrin.gif

EDIT: wrzuciłem wszystko w validator i pokazało ,ze black nie jest poprawną wartością background.
Zrobiłem więc tak, natomiast ten black wciąż nie wskakuje, jak się za to zabrać?
  1. background-color:black;
  2. background: url('../gfx/planet.jpg') no-repeat, url("../gfx/backgroundrep.jpg") repeat-y;
  3. }
kujol
Najpierw chcesz tło w kolorze, a potem obrazkowe. Brany pod uwage jest zawsze ostatni background.

Inaczej jak tak sie nie da:

1. background: black, url('../gfx/planet.jpg') no-repeat, url("../gfx/backgroundrep.jpg") repeat-y;
Terrorizer
No w ten sposób nie ukazuje się nic, próbowałem to dostowować na wiele sposobów.
Hmm no tak, ale jak ktoś odpala stronę na wielkim ekranie, to poza tymi obrazkami zobaczy biały ekran.. a on raczej powinien być czarny >,<
Może na <html> nałożyć czarny background?
trueblue
  1. background: url('../gfx/planet.jpg') no-repeat, url("../gfx/backgroundrep.jpg") repeat-y black;
Terrorizer
Cytat
background: url('../gfx/planet.jpg') no-repeat, url("../gfx/backgroundrep.jpg") repeat-y black;

Bałem sie że w ten sposób black zakryje mi wszystkie obrazki i nawet nie wpadłem ,żeby tak zrobić ale działa zjebiście, dzięki biggrin.gif
alex19
Podłączę się pod temat i zadam dodatkowe pytanie... czy taki zapis powoduje to że tła obrazkowe będą tylko jedno pod drugim? Czy da się osiągnać w ten sposb również efekt dwóch teł w poziomie, przy czym jedno takie jak jest, a drugie powtarzane?
trueblue
Tła można ustawiać dowolnie. Działa to identycznie jak zwykła właściwość background.
Tła mają nadawane coś w rodzaju z-index - pierwsze tło jest na wierzchu, kolejne na niższych warstwach.
alex19
Nie tak dawno szukałęm (tu na forum) rozwiązania podobnego problemu i nistety nikt mi takiego prostego rozwiązania nie podsunał wink.gif

OK, mówisz pierwsze na wierzchu, a kolejne na innych warstwach... jak zrobić takie dwa przypadki:
Mamy dwie grafiki A i B o identycznych wymiarach 100x200px
1. Najpierw tło A (jeden raz), a obok niego powielone tło B
2. Najpierw tło A, a pod nim tło B - ani jedno ani drugie nie powielone
alex19
Genialnie! Tej wiedzy mi właśnie brakowało. smile.gif
Terrorizer
http://www.mutoplist.com
No właśnie taki sam efekt chciałem osiągnąć, jak kolega. No i się udało smile.gif
Pierwsze tło raz, a potem drugie ciągnie się w nieskończoność
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.