Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapytanie SQL - dane pobierane z innego serwera, jak?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mikemat
mam pytanie, podejrzewam, ze dla niektorych banalne:

mam 2 strony (bazy sql) na 2 roznych serwerach / domenach:

- domena1
- domena2

jak napisac zapytanie SQL (funkcje), aby na stronie w domenie1 wyswietlac np. najnowsze tematy z forum, z domeny2 questionmark.gif?

oczywiscie haslo i uzytkownik bazy danych z domeny 1 i 2 sa znane smile.gif

jakby ktos wiedzial, to bede wdzieczny za odpowiedz
itsme
raczej nie ma takiej mozliwosci aby wyslac zapytanie do dwoch baz ktoresa na osobnych serverach

inaczej sprawa wyglada jak bazy sa w jednym mysql-u wtedy istnieje taka mozliwosc
mikemat
moge przeniesc na jeden serwer, bedzie pod inna domena, ale na fizycznym tym samym serwerze, bazy SQL beda sie inaczej nazywaly, wole nie ryzykowac i ladowac wszystkiego do 1, bo obie maja juz duze rozmiary

czy to cos pomoze ?
dragossani
Dlaczego nie ma takiej możliwości? Nie da się stworzyć jednego zapytania do dwóch serwerów MySQL, ale połączyć się z dwoma serwerami z jednego skryptu php możesz bez problemu. Nawiązując połączenie z jednym zapamiętaj identyfikator połączenia, to samo przy drugim. Potem wydając zapytanie posłuż się odpowiednim identyfikatorem. Szczegóły w manualu pod hasłem mysql_connect.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.