Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak i gdzie rozpopularyzować portal?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mrc
Cześć

Jakie znacie sposoby na to, by rozpopularyzować nowy portal w sieci? Pomysły które mi przychodzą do głowy:

- płatna reklama Google/Facebook, prowadzenie fanpage
- spam na forach dyskusyjnych i w komentarzach (bardzo nielubiana forma reklamy)
- założenie bloga który łatwo jest wypozycjonować i tam promować portale

Czy znacie jeszcze jakieś inne formy reklamy w internecie?
Dejmien_85
O promocji portalu można by książkę napisać. A opcji jest naprawdę wiele.

Najlepsze rezultaty osiągniesz przy:
- Płatnej reklamie (Google Adwrods, Facebook, Inne portale oferujące umieszczanie reklam na popularnych stronach),
- Pozycjonowaniu na określone słowa kluczowe (nieważne, czy na portal, czy przez bloga), i w sumie to można podpiąć pod reklamę w Google (tak, wiem, to nie to samo, ale cel jest jeden - aby być widocznym w Google)
- Wykupienie mailingów (tylko tutaj jest problem z tym, aby trafić na dobrą i nie męczoną bazę adresów),
- Spamowanie na forach, serwisach itd (tak jak to wyżej opisałeś - ale to trzeba umieć robić).
- Social Media.

To tak w skrócie jeśli chodzi o internetowy marketing.

Ogólnie prawda jest jedna - jak się nie inwestuje kasy, to jest naprawdę ciężko cokolwiek osiągnąć.
Damonsson
Cytat
- Wykupienie mailingów

Podpisuję się rękoma i nogami.
mrc
Cytat
- Wykupienie mailingów (tylko tutaj jest problem z tym, aby trafić na dobrą i nie męczoną bazę adresów),

Ok, ale tutaj nie mam pewności, że mail nie wleci do spamu...
tzm
Ja z kolei wychodzę z założenia że dobry portal nie potrzebuję reklamy. Widziałeś kiedyś reklamę facebooka, naszej klasy, badoo?
Nie bo nie ma i nie było.
Jak coś potrzebuję reklamy to dla mnie jest naciągane. Tz.. w granicach rozsądku. Żeby portal nie potrzebował reklamy potrzebujesz mieć target na grupę użytkowników którzy tego portalu/serwisu potrzebują i sami powiedzą o tym znajomym.
kosmos
Cytat(Damonsson @ 21.08.2014, 21:12:25 ) *
Podpisuję się rękoma i nogami.

Ja również.
Niektóre portale mają swoje bazy klientów, skategoryzowanych pod względem grupy wiekowej, wykształcenia, zarobków. Portale te posiadają swoje działy reklamy. Dzwonisz, piszesz - zamawiasz wycenę.
Są to koszta od 2 tys. w górę - ale wszystko jak zawsze "zależy".

Można też skontaktować się z agencją marketingową. Umawiasz się na spotkanie, pracownicy po zapoznaniu się z Twoim portalem, proponują Ci przeróżne pomysły promocji (bo to ich działka). Podpisujecie umowę, realizujecie projekt.
bicior
Pozycjonowanie na tzw. długi ogon + promocja na portalach społęcznościowych. smile.gif
Dejmien_85
Cytat(tzm @ 22.08.2014, 08:52:53 ) *
Ja z kolei wychodzę z założenia że dobry portal nie potrzebuję reklamy.

Wiesz, niektórym się udaje wygrać w totka, ja bym jednak na cud nie liczył. ; )

Dodatkowo proponuję AdTaily (serwis, który współpracuje z setkami stron i serwisów, na których możesz umieszczać reklamy).
tzm
Cytat(Dejmien_85 @ 22.08.2014, 11:33:41 ) *
Wiesz, niektórym się udaje wygrać w totka, ja bym jednak na cud nie liczył. ; )

Dodatkowo proponuję AdTaily (serwis, który współpracuje z setkami stron i serwisów, na których możesz umieszczać reklamy).

Nikt nie karze Ci wierzyć w cud. Uwierz w siebie. To też ważne.
viking
Skuteczność mailingu Onetu to było jak dobrze pamiętam 0,01%. Czy warto płacić? ;-)
mrc
A reklama na facebooku? Mam na myśli oczywiście płatną reklamę smile.gif
Dejmien_85
Cytat(mrc @ 22.08.2014, 12:17:35 ) *
A reklama na facebooku? Mam na myśli oczywiście płatną reklamę smile.gif

Według polskich marketerów (Piotr Majewski, Paweł Danieleski), płatna reklama na Facebooku jeszcze rok temu opłacała się bardziej niż Google AdWords (więcej leadów za mniejszą kasę). ; )

Cytat(tzm @ 22.08.2014, 11:58:43 ) *
Nikt nie karze Ci wierzyć w cud. Uwierz w siebie. To też ważne.

Ja w siebie wierzę, ale nie będę czekał na to, aż serwis sam mi się rozrośnie - mogę wyglądać podobnie do tej kobiety, która czekała na ławce na idealnego mężczyznę. wink.gif

Cytat(viking @ 22.08.2014, 12:05:18 ) *
Skuteczność mailingu Onetu to było jak dobrze pamiętam 0,01%. Czy warto płacić? ;-)

Nie, takich rzeczy się nie robi (mam na myśli wykupowanie mailingów takich serwisów jak onet, wp, interia - tam są wymęczone listy).

Jeśli chcesz dobrą listę, to najlepiej jest samemu wyszukać w googlach serwisy, na których przebywać może Twoja grupa docelowa, a następnie odezwać się do administratorów (zapytać o cenę za wysłanie mailingu). AdTaily także nie jest takie złe.

Odradzam także mailingi z allegro, są nic nie warte.

PS W przeszłości zajmowałem się marketingiem internetowym (na rzecz własnej firmy), także co nieco się w tym temacie orientuję (szczególnie w temacie e-mail marketingu, autoresponderów itd).
ZaXaZ
A ja przestrzegam przed FB, około 2 miesiace temu byl gdzies news ze facebook klika 50% reklam botami bo ponoc za malo osob klika w reklamy.
januszpogorzelski0
Ale wykupując mailing musimy mieć pewność, że użytkownicy będą choć trochę zainteresowani naszymi produktami. Bo inaczej maile lądują w spamie, albo sa kasowane. Fanpage to dobry pomysł, ale trzeba zadbać, żeby coś się działo, jakieś konkursy i ciekawe wpisy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.