Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka plików CSS - czy jest sens łączyć w jeden?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
arstherapia
Witajcie,

piszę dla siebie sklep i mam kilkanaście plików *.css.

Niby nie ma problemu i wszystko działa, ale tak sobie pomyślałem, że może
- dbając o czystość kodu - połączyć to w jeden plik, który będzie dość obszerny, ale jeden.

Ma to sens?

Przeglądałem google, ale nic ciekawego i konkretnego nie wyczytałem.
Zmniejsza to liczbę zapytań, przyśpiesza ponoć wczytywanie się stron.

Pozdrawiam,

R.
Forti
Pobieram sobie rózne skrypty, strony itp. i przeważnie są różne .css, od ogólnego szablonu, responsive, grid, po np. rózne rodzaju podstrony. Ja osobiście uważam, że powinno się ten aspekt tworzyć tak jak Tobie wygodniej wink.gif

Na swojej stronie mam oddzielnie: style.css (ogólny szablon / rama, wygląd linków czy ipnut itp. itd.), responsive, grid (z gotowców), własne forum mam więc i dla niego mam odzielny plik oraz dla galerii zdjęć. Ułatwia to wszelkiego rodzaju zmiany - zamiast przeszukiwać jeden plik z tysiącami linijek to włączasz ten który Tobie potrzebny.

Spotkałem się z opinią, że dla klienta końcowego warto całość wrzucić w jeden plik - ale po co wink.gif

edit:
co do wydajności... wg. mnie nawet jeżeli jest różnica pomiędzy jednym a 5-6 plikami to jest ona nie zauważalna dla ludzkiego oka - mieści się w marginesie błędu pomiarowego czy też po prostu aktualnego pingu naszego neta.
arstherapia
Jeśli nie padną głosy na inny wybór, to chyba zostanę przy wielu plikach.

Jeśli różnice w wydajności są tak niewielkie, to faktycznie szkoda zachodu.

Mogę za to te wiele plików ładnie poopisywać, ponazywać itd.

Dzięki!
pedro84
Zostaw sobie wiele plików, a przy deploymencie kompresuj i łącz w jeden. Tak samo z JS.
arstherapia
Dzięki piękne:)

Jeśli macie jakieś rozsądne narzędzia online lub tutoriale do/o łączeniu zarówno css, jak i js , to bardzo proszę o linki.
pedro84
Przykład dla Grunta: http://stackoverflow.com/questions/1966466...l-with-grunt-js.
djgarsi
Moja opinia. Można operować na kilku plikach CSS, jednak dla serwera i optymalnego podejścia do tworzenia stron, należy minifikować pliki np. css. Są do tego skrypty, które połączą ci dynamicznie pliki css z danego katalogu w jeden, mimo że ty będziesz zmieniał sobie swoje oddzielne pliki.
MountainDew
Szczerze polecam zainteresować się SASSem i importować kilka plików do jednego zbiorczego
W razie zainteresowania, tutaj znajdziesz pomocne video tutoriale
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.