Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danych ze strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nikestylex7
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość uzyskania ze strony autocentrum.pl wszystkich pojazdów marki,modele,silniki za pomocą jakiegoś skryptu? Tych informacji jest bardzo dużo dlatego ręczne dodawanie do bazy jest raczej niemożliwe.
pedro84
Jest możliwe. Poszukaj w Google pod hasłem: web scrapping.
nikestylex7
Dzięki za odpowiedź. Poczytałem i jest to możliwe lecz nie mam takiego doświadczenia aby takie rzeczy czynić. Mógłbyś mnie pokierować co miałbym po kolei zrobić aby taką bazę lub plik tekstowy uzyskać ?
Turson
Może na początek wyślij do nich e-maila czy takich danych ci nie udostępnią za darmo, albo chociaż za $$
pedro84
Cytat(nikestylex7 @ 2.09.2014, 15:40:38 ) *
Dzięki za odpowiedź. Poczytałem i jest to możliwe lecz nie mam takiego doświadczenia aby takie rzeczy czynić. Mógłbyś mnie pokierować co miałbym po kolei zrobić aby taką bazę lub plik tekstowy uzyskać ?

Niby jak mam Cię pokierować? Jak nie potrafisz tego zrobić, to albo zleć to komuś w dziale Giełda, albo odezwij się do adminstratorów strony.
nikestylex7
Napisałem już bez odzewu. Sam staram się to zrobić w chrome scraping. Nie wiem jak zrobić aby klikając w link np alfa romeo pobierała wszystkie modele a potem do nich silniki ?
pedro84
A ile czekasz na odpowiedź? Jaka jest Twoja wiedza na temat programowania, niekoniecznie w PHP? Wiesz co to jest DOM i jak się po tym poruszać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.