Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Composer Offline Manual
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
L0k0
Witam!

Próbuję zainstalować ręcznie Composera https://getcomposer.org/doc/00-intro.md#installation-windows.

Pobrałem sobie plik composer.phar. Z racji braku możliwości pobrania pakietu (blokada proxy) próbuję zainstalować ręcznie.

Wykonuję:
  1. php -r "readfile('composer.phar');" | php

znajdując się w folerze xampp/php. Przy odpaleniu wyskakuje mi błąd:

Kod
#!/usr/bin/snv php

Warning: Phar::mpaPhar(-): failed to open stream: No such file or directory in - on line 13

Fatal error: Uncaught exception 'PharException' with message 'unable to open phar for reading "-" in -:13
Stack trade:
#0 -(13): Phar::mapPhar('composer.phar')
#1 {main}
thrown in - on line 13

Błąd ten nie świadczy o braku pliku composer.phar (jeśli w readfile wstawie co innego to jest błąd braku pliku composer.phar).

Wygląda jakby co innego brakowało ale nie wiem co...

Za wszelkie pomysły z góry dziękuję.

Pozdrawiam
by_ikar
Tyle że w dokumentacji composera readfile jest podany do pobrania composer.phar a nie do jego wykonania.

Kod
php composer.phar install

Kod
php composer.phar update

Kod
php composer.phar create-project symfony/framework-standard-edition

etc. traktuj composer.phar jako plik php, a jak chcesz wykonać jakiś plik php w konsoli?

Kod
php path/to/file.php param param param
MiFlo
Dodatkowo proponuje przeniesienie pliku do katalogo który masz uwzględniony w $PATH systemu aby uruchamiać go z dowolnej lokalizacji.
Dobrym posunięciem by było również zainteresowanie się systemem linux, naprawdę pomocny przy nauce choćby PHP smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.