athabus
17.09.2014, 16:14:22
Na początek zaznaczę, że o aplikacjach mobilnych wiem tyle, że nic nie wiem. Nie mam zielonego pojęcia jak się je tworzy, nigdy tego nie robiłem i mało czytałem, tak więc ogólnie błądzę.
Pracuję obecnie nad projektem, dla którego chciałbym w przyszlości stworzyć także aplikację mobilną. W skrócie chciałbym aby aplikacja działała offline, ale synchronizowała się z "bazą" w czasie gdy będzie taka możliwość. Aplikacja będzie umiarkowanie prosta - taka "wykastrowana" wersja aplikacji przeglądarkowej. Powiedzmy, że coś w stylu aplikacji Listonic.
Jest w zasadzie jeden problem - znam jedynie rozwiązania typowo webowe czyli php, javascript/jquery, html, css itd. Raczej nie chciałbym się uczyć wszystkiego od nowa w kwesti programowania apki mobilnej. Widzę, że są różne rozwiązania, gdzie można programować w językach webowych i tu rodzi mi się kilka pytań:
- czy w tych rozwiązaniach rzeczywiście stworzę aplikację mobilną
- czy taką aplikację użytkownicy będą mogli łatwo instalować w swoich smartfonach
- ogólnie czy te rozwiązania to coś "produkcyjnego" czy raczej ciekawostki typu php-qt (czyli niby się da, ale nikt rozsądny nie pisze w tym aplikacji)
Opcją alternatywną jaką rozważam jest stworzenie wersji mobilnej strony z osobnymi widokami itp. np. korzystając z jquery mobile czy czegoś podobnego. Tutaj oczywiście minus, że użytkownik musi cały czas być online no i nie jest to apka.
Spawnm
17.09.2014, 16:43:19
Istnieje możliwość pisania aplikacji html5 offline, tylko tutaj są ograniczenia pamięciowe, więc zobacz czy takie coś by ci pasowało.
http://blog.kamilbrenk.pl/tworzenie-aplika...-html5-offline/
athabus
17.09.2014, 17:23:50
W sumie ciekawe rozwiazanie, ale dziala w oparciu o przegladarke. Myslalem bardziej o apce opartej o phonegap+jquery mobile.
usb2.0
17.09.2014, 17:29:32
phonegap albo raczej teraz juz cordova? malo wazne, aplikacje da rade robic, ALE stanowczo odradzam łączenia tego pierwszego z jquery mobile, lepiej samemu sobie pisać CSS, bo to co wyprawia jqm to jest koniec swiata chwilami. Konkretnow nie mam ale 3 miesiace temu wyrywalem wlosy z glosy pracujac nad tym, ostatecznie zrobilem sam i klient zadowolony.
markuz
17.09.2014, 17:42:54
athabus
17.09.2014, 18:01:17
O super, bo to rozwiąznie wygląda dość pro i widze, że opiera się an nim sporo komercyjnych apek.
Powiedz mi czy dużo trzeba się "douczyć", żeby coś konkretnego napisać, czy po prostu można przystapić do pracy praktycznie z marszu?
Nie wiedząc zupełnie nic na temat aplikacji mobinych wymyśliłem sobie (nie wiem czy to dobre rozwiązanie), że na początek apka miałaby pobierać jakiegoś xml'a z serwera i po prostu wyświetlać poszczególne wiadomości w nim zawarte - powiedzmy, że coś jak pobranie listy artykułów i czytanie ich offline w duży uproszczeniu. Tak więc coś generalnie bardzo prostego.
Co do jq mobile to mnie trochę zmartwiłeś - wyglądało na wygodne rozwiązanie.
@markuz - niestety nie znam tych frameworków, ale rzucę okiem. Bootstrapa nawet chciałbym się nauczyć.
Spawnm
17.09.2014, 19:00:22
Cytat(athabus @ 17.09.2014, 18:23:50 )

W sumie ciekawe rozwiazanie, ale dziala w oparciu o przegladarke.
Tak z ciekawości, co jest złego w tym że działa w oparciu o przeglądarkę?
athabus
17.09.2014, 20:13:49
Technicznie nie jest to nic złego, ale jak ktoś już uruchamia przeglądarkę to zazwyczaj ma i połączenie z internetem, więc nie ma sensu wtedy cachować wyników, tylko lepiej dorobić widoki i korzystać z aplikacji bazowej, albo po prostu zrobić stronę RWD.
Samo rozwiązanie tak jak pisałem jest ciekawe (nie wiedziałem, że jest taka opcja), ale przeciętny użytkownik by nie ogarnąl, że można korzytać ze strony offline. Apka na smartfonie jest znacznie bardziej naturalnym z punktu widzenia użytkownika wyborem.
Dochodzi jeszcze aspekt marketignowy - jak masz apke jesteś postrzegany bardziej poważnie :-)
sazian
17.09.2014, 20:37:20
więc możesz napisać apkę w javie która będzie tak naprawdę przeglądarką
athabus
18.09.2014, 10:42:25
Zdecydowanie wolę zostać przy phoneGap lub uzyc czegos podobnego - jeśli rozwiązanie będzie rzeczywiście takie proste jak przedstawiają to tutoriale, to chyba uda mi się zrealizować projekt na zasadzie:
- ajaxowe zsynchronizowanie z bazą jeśli użytkownik ma dostęp do sieci
- cache wyniku do jakiegos pliku typu xml/json
- budowa interfejsu 'brykajacego" pod tym xml'u w javascript/html
Wygląda na relatywnie proste zadanie, ale pewnie jakies kwiatki wyjda w praniu.
Widziałem nawet gdzieś tutorial z tworzeniem rss readera, co w sumie z grubsza pokrywałoby się z moimi założeniami.
Zamiast zewnętrznych bibliotek ui/js polecam app inventory i windows phone studio od producenta, masz przynajmniej pewność, że to zadziała + całkowity dostęp do bebechów tel, no i nie musisz bawić się z wyglądem.
Ten AngularUI fajnie wyglada w polaczeniu z jQuery i bootstrapem... dobra opcja w sumie pisanie mobilnego serwisu i az sie sam tym dzisiaj zainteresuje.
solificati
18.09.2014, 11:30:12
Cytat(athabus @ 18.09.2014, 11:42:25 )

- ajaxowe zsynchronizowanie z bazą jeśli użytkownik ma dostęp do sieci
To będzie największy problem, jeśli połączenie jest obustronne i możliwy jest więcej niż jeden klient offline.
athabus
18.09.2014, 12:37:03
Na początek planuje tylko "zaciąganie danych", bo ich modyfikowanie na tą chwile przerasta moje umiejętności jeśli o aplikacje mobilne - w sensie nawet nie wiem jakbym miał się do tego zabrać w offlinie.
Także user po prostu ma swoje konto - dajmy na to listę artykułów do przeczytania, łączy się aplikacji mobilnej i je pobiera i czyta już offline. Przy nastepnym łączeniu pobiera po prostu aktualną liste arykułów do przeczytania. W mojej apce chodzi o to, ze user będzie miał po prostu zestaw artykulow, ktore beda mu potrzebne danego dnia (w postaci drzewka 3-4 poziomy). Apka jest tak prosta, że na przeglądarkę napisałbym ją w jeden dzień. Jeśli dobrze antycypuje jak to się robi na komórki, to również nie powinno być kłopotu - wszystko sprowadzi się do odczytywania xml'a za pomocą javascriptu.
Synchronizacja w drugą stronę byłaby już klopotliwa, bo co prawda dane są przypisane do usera, ale może on przecież miec kilka urządzeń. No i manipulowanie danymi będzie się odbywało już za pomocą dośc rozbudowanego algorytmu server-side, więc nawet jeśli kiedyś dojde do etapu manipulacji danych na komórkach, to pewnie i tak w oparciu o ajax, żeby nie pisać całej logiki od zera.
markuz
18.09.2014, 13:22:58
http://mobileangularui.com/blog/your-first...ile-angular-ui/Kilka linijek kodu + 1 godz. konfiguracji środowiska. Jest to co chcesz tzn. pobranie danych z serwera. Czy je pobierzesz w pliku xml, json itp. nie ma to znaczenia. Wyświetlić jest bardzo łatwo. Ilość komponentów (
http://mobileangularui.com/demo/#/) zdecydowanie wystarczy dla twojej aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.